leghenkuikens met coccidiosebesmetting Kruiden geen effect op respons biologische leghenkuikens met coccidiosebesmetting 28 aug 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Kruidenproducten hebben geen positief effect op de respons van jonge legkuikens met een coccidiosebesmetting. De kuikenkwaliteit speelt daarbij geen rol. Deze heeft wel invloed op de technische resultaten, waarbij kuikens van slechte kwaliteit minder goed presteren dan kuikens van goede kwaliteit. De alternatieve middelen kunnen de teruggang in kuikengewicht als gevolg van de coccidiose-infectie niet voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group van Wageningen UR in samenwerking met de projectgroep Fyto-V, en met hulp van de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Twee proeven
Twee proeven zijn uitgevoerd om het effect van kruidenproducten te testen op de gevolgen van een coccidiosebesmetting bij biologische legkuikens, vertelt onderzoeker Sander Lourens van ASG. âOmdat kuikenkwaliteit de respons van kuikens op een coccidiose-infectie zou kunnen beïnvloeden, hebben we in deze proef gebruik gemaakt van kuikens van goede en slechte kwaliteit. Kuikens van goede kwaliteit hadden geen afwijkingen en die van slechte kwaliteit hadden een afwijking aan de navel.â
De kuikens werden in de eerste proef op een leeftijd van 10 dagen besmet met drie Eimeria soorten, namelijk E. acervulina, E. maxima en E. tenella. In de tweede proef vond de besmetting met E. maxima plaats op dag 8 en de besmetting met E. acervulina en E. tenella op dag 10. De gevolgen van deze besmetting op beschadigingen van het darmepitheel werden vastgesteld door middel van laesiescores op dag 16 in de eerste proef en op dag 15, 16, 17 en 28 in de tweede proef. Daarnaast werden de gevolgen van de besmetting en het effect van kuikenkwaliteit en kruidenproducten op de technische resultaten onderzocht.

Economische schade
Coccidiose is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door protozoën van het geslacht Eimeria. De ziekte komt voor bij vrijwel alle vogelachtigen. Wereldwijd veroorzaakt coccidiose een economische schade van rond de anderhalf miljard Amerikaanse dollars. Cocciodiose tast vooral jonge vogels aan. In de biologische sector worden reguliere producten (waaronder antibiotica) gebruikt, omdat alternatieve middelen niet voorhanden zijn of omdat de sector er niet mee bekend is. De sector heeft wel dringende behoefte aan alternatieve middelen die de (ongewenste) reguliere behandelingen tegen ziektekiemen kunnen vervangen.

Download hier het volledige onderzoeksrapport, nr. 120, âEffect van kruiden en kuikenkwaliteit op de respons van biologische leghenkuikens na een coccidiosebesmettingâ van A. Lourens en A.W. Jongbloed.

Contact
Sander Lourens
Tel. 0320 - 293 508
sander.lourens@wur.nl