Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen ontbiedt Wit-Russische Ambassadeur

28 aug 2008 | Minister Verhagen heeft vanmorgen de Wit Russische ambassadeur laten ontbieden op het ministerie van Buitenlandse Zaken, omdat Wit-Rusland geen toestemming geeft aan een groep kinderen uit de omgeving van Tsjernobyl om naar Nederland af te reizen.

De kinderen zouden op uitnodiging van de Stichting Kinderhulp Tsjernobylramp Wit-Rusland vakantie komen houden in Nederland.

"Ik vind dat het belang van de kinderen in deze kwestie het zwaarst zou moeten wegen", aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). "De kinderen kijken uit naar die vakantie, en het zou een enorme teleurstelling zijn voor hen en voor de betrokken organisaties als die niet door kan gaan."

In het gesprek met de Wit-Russische ambassadeur, dat plaatsvond op ambtelijk niveau, is erop aangedrongen dat alsnog toestemming wordt verleend aan de kinderen en hun begeleiders om af te reizen. Ook is benadrukt dat de Nederlandse regering dit soort particuliere initiatieven van harte ondersteunt en dat er een breed draagvlak voor bestaat in de samenleving.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl