Ministerie van Defensie

28-08-2008 16:00

PERIODIEK OVERZICHT AFGHANISTAN (VIDEO)

18 tot en met 24 augustus

Tijdens een patrouille wordt een gesprek aangegaan met een dorpsbewoner (archieffoto 2007). - Foto: Gerben van Es/AVDD

Generaal-majoor Lex Oostendorp, Directeur Directie Operaties (D-DOPS) van het Ministerie van Defensie, bracht afgelopen week een bezoek aan de Nederlandse eenheden in Afghanistan. Hij was op Kandahar Air Field, Kamp Holland en Camp Hadrian bij Deh Rawod om persoonlijk een indruk te krijgen van de wijze waarop de tweede fase van de Nederlandse inzet in Uruzgan wordt ingevuld.

Bijzondere aandacht ging daarbij uit naar de accentverschuiving van een missie met een overwegend militair karakter naar één met een geïntegreerde benadering. Een versterking van de civiele component van de missie maakt dit mogelijk. De directeur was enthousiast over de positieve sfeer en het teamgevoel van alle leden van de Task Force Uruzgan (TFU). De nieuwe leden van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking hebben deze uitdaging voortvarend opgepakt.

De Franse OMLT'ers zijn gearriveerd op Kamp Holland en hun voertuigen worden door Nederlandse ISAF-militairen afgetankt. - Foto: Richard Frigge/AVDD

Buitenlandse partnerbijdrage
Verder heeft generaal Oostendorp kunnen zien hoe door de recente inbreng van het Franse Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) en het Tsjechische wachtpeloton op Camp Hadrian de buitenlandse partnerbijdrage steeds meer duidelijker gestalte krijgt. Ten slotte nam hij ook ruimschoots de tijd om met Nederlandse militairen te spreken.

Opium
Militairen van de Afghan National Army (ANA) en de TFU hebben afgelopen zaterdag in een quala in de Baluchivallei 120 kilo ruwe opium gevonden en in beslag genomen. De militairen vermoedden dat daar activiteiten van de Taliban plaatvonden. Gouverneur Hamdam van de provincie Uruzgan is op de hoogte gesteld van de vondst. Hij prees het gezamenlijke optreden van het Afghaanse leger en de ISAF-eenheden.

Een gezamenlijke patrouille met de Afghan National Police (archieffoto 2007). - Foto: Gerben van Es/AVDD

Mislukte zelfmoordaanslag
Op zaterdag 23 augustus vond een mislukte zelfmoordaanslag plaats op een Afghaanse politiepost nabij Kamp Holland. Afghaanse bewakers wisten de aanval af te slaan, waarna de zelfmoordenaar zichzelf opblies. Bij het incident zijn enkele geweerschoten van de bewakers op Kamp Holland ingeslagen.

Shura
Gouverneur Hamdam nam op 23 augustus deel aan een bijeenkomst (shura) in Kandahar, samen met de gouverneurs van andere zuidelijke provincies. Met afgevaardigden van de nationale overheid bespraken zij de huidige bestuurlijke en veiligheidssituatie in het zuiden. Ook de VN-afgevaardigde voor Afghanistan en de Commandant ISAF waren bij dit overleg aanwezig. Afgesproken werd om op korte termijn opnieuw bij elkaar te komen om voorgestelde initiatieven verder te ontwikkelen. Een dergelijke shura wordt elke week in Deh Rawod gehouden. Het Provinciaal Reconstructieteam (PRT) vergadert daar met stamoudsten en lokale bestuurders.

Video: Wekelijkse shura in Deh Rawod

Parade van ANA-militairen ter gelegenheid van Afghaanse Onafhankelijkheidsdag. - Foto: Richard Frigge/AVDD

Onafhankelijkheidsdag
In Uruzgan is vorige week ook de Afghaanse Onafhankelijkheidsdag gevierd. Gouverneur Hamdam en bestuurders van de provincie Uruzgan waren daarvoor aanwezig op het kamp van de vierde ANA-Brigade in Tarin Kowt. Samen met vertegenwoordigers van de TFU zagen zij een militaire parade aan zich voorbijtrekken. Onder de gasten waren verder de commandant van de vierde Afghaanse Brigade, de commandanten van de politie en nationale veiligheidsorganisaties en verschillende provinciale en lokale bestuurders. Nederland was ruim vertegenwoordigd met de plaatsvervangend commandant TFU, de civiele vertegenwoordiger en afgevaardigden van de TFU.

Gevechtscontacten
De afgelopen week werden opnieuw enkele malen waarschuwingsschoten gelost omdat bestuurders van voertuigen stoptekens van TFU-militairen negeerden. Een TFU-eenheid heeft geschoten op een vijandelijke waarnemer die bewegingen van de eenheid observeerde. Daarbij is mogelijk een slachtoffer gevallen. F-16's van de Nederlandse Air Task Force hebben enkele malen assistentie verleend aan ISAF- en ANA-militairen in het zuiden van Afghanistan. Daarbij zijn waarschijnlijk slachtoffers gevallen.

Gerelateerde links:
International Security Assistance Force (ISAF)