Waterschap Regge en Dinkel


Zweringbeekpark geopend!

me.jpg (20 Kb) Vlaggen wapperen, pagodetenten zijn bevolkt, de nappen zijn gevuld. We zijn terug in de Middeleeuwen, toen het water zuiver was en de beken nog vrijelijk meanderden.
Een uil komt aanvliegen met de speeches en landt op de hand van Stefan Kuks, watergraaf en gastheer van deze feestelijke bijeenkomst. Het Zweringbeekpark in Enschede is op 28 augustus in Middeleeuwse feestelijke sferen geopend!

Samen werken aan water in de stad
Een prachtig waterpark, in een kinderrijke omgeving. Hoe kun je dat beter openen dan door kinderen er weer bezit van te laten nemen, na een lange periode van werken eraan? Dat stond centraal in de speeches die watergraaf Stefan Kuks en dagelijks bestuurslid Martin Mulder van het waterschap hielden.
Ze memoreerden aan een open proces, waarin waterschap, gemeente en provincie samen met de wijkbewoners het gebied opnieuw inrichtten. Hoofddoel was een heerlijk waterpark te creeren voor de bewoners, waarin het waterschap flinke waterbergingsmogelijkheden kreeg voor het regenwater van Enschede. In tijden van klimaatverandering natuurlijk van groot belang! Natuurlijk brachten beide waterschapsbestuurders de verkiezingen ook onder de aandacht van de aanwezigen. Immers voor dit belangrijke werk aan het stedelijke water is het waterschap verantwoordelijk. De kans de wijkbewoners op te roepen om hun stem te laten horen bij de verkiezingen in november, wordt natuurlijk benut.

Wethouder van Enschede, Jelmer van der Zee, blikte even terug, maar wilde voornamelijk naar de toekomst kijken. Hij sprak erover hoe de balans tussen natuur en stedelijkheid in dit park zo mooi tot stand was gekomen. "Ik kijk uit naar een groen, leefbaar en vrolijk Enschede. En daarbij geniet ik nu van uw aanwezigheid en van dit mooie park."
Gedeputeerde Piet Jansen sloot als laatste officiele spreker de rij. Hij sprak over de tevredenheid van de provincie met dit mooie project. Ook hij vermeldde de goed samenwerking tussen partijen en benadrukte hoe dergelijke stedelijke waterprojecten passen in het provinciale waterbeleid.

De bestuurders knipten na de speeches een feestelijk rood-wit-blauw lint door en als eerste namen de aanwezige kinderen bezit van het park.

Middeleeuws dorp komt tot leven
Kinderen van de brede school Enschede West verhoogden de middeleeuwse sfeer. Dertien leerlingen van de Europaschool hadden onder leiding van hun juf Mickey Le, scouting 't Geuzennest en Dolf Moed (Theaterfiets) locatietheater voorbereid. Zij brachten het middeleeuwse dorp tot leven dat zo'n 50 meter verderop was opgebouwd. Hebt u wel eens middeleeuwse kinderen kattenkwaad zien uithalen op de oever van de beek? Of brood zien bakken boven een vuurkorf? Op 28 augustus kwam er echt een middeleeuws dorpsleven tot stand, met overvliegende uilen van Dragonheart om de sfeer te verhogen.
Niet alleen het ontwerpproces was er een van intense samenwerking; ook deze opening ontstond door de fantastische samenwerking van alle partners en diverse ondersteunende groepen uit Enschede en omgeving. Maar vooral compliment aan de kids en hun juf: het was fantastisch!

En dan gevulde nappen
Na afloop werd natuurlijk nog even nagepraat, onder het genot van heerlijke soep, grof brood met kaas en haring en een lekker drankje in een middeleeuws aardewerken nap.

Een goede samenwerking, een mooi resultaat, een feestelijke opening: een prachtig project!

Klik voor meer informatie over het project en voor de foto's van de opening op de links in de rechterkolom.