FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Internationale actieweek schoonmakers Menke/Center Parcs eindigt in Gennep

De internationale actieweek van werknemers van schoonmaakbedrijf Menke eindigt vrijdag met een grote bijeenkomst bij Center Parcs in Gennep. De bijeenkomst wordt bijgewoond door verschillende politici en vakbondsvertegenwoordigers uit binnen- en buitenland. Agnes Jongerius, voorzitter van de FNV Vakcentrale, steekt tijdens een toespraak de schoonmakers een hart onder de riem.

De problemen bij Center Parcs Heijderbos lopen al sinds januari. In januari besloot Center Parcs in zee te gaan met het Duitse schoonmaakbedrijf Menke. Menke paste van meet af aan de Nederlandse schoonmaak cao slechts selectief toe en weigert tot op heden de schoonmakers met Duitse nationaliteit op dezelfde manier te belonen als hun Nederlandse collega's. Tevens heeft Menke slechts de helft van de mensen aangemeld bij het pensioenfonds.

In samenwerking met de internationale vakbond UNI Global Union, het Duitse IG BAU en het Belgische Algemene Centrale ABVV wordt deze week door heel Nederland en op verschillende plekken in het buitenland actie gevoerd om Menke terecht te wijzen. Sinds maandag zijn alle Nederlandse en Belgische Center Parcs vestigingen en vele Menke-bedrijven in Duitsland bezocht om pamfletten uit te delen. Vanaf donderdag begint een internationale e-card actie, waarbij de grote investeerder achter Center Parcs opgeroepen wordt een einde aan de problemen te maken.

Tijdens de slotbijeenkomst van de actieweek, vrijdag, willen de schoonmakers twee prijzen overhandigen aan Menke (`de gouden zweep') en Center Parcs (`de zilveren struisvogel'). Of de schoonmakers vrijdag welkom zijn op het terrein van Center Parcs en of Menke en Center Parcs bereid zijn de prijzen te accepteren, is nog onduidelijk.