FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten doet ledenraadpleging over eindbod V&D

FNV Bondgenoten en V&D zijn niet tot een overeenkomst voor een nieuwe cao gekomen. Het winkelbedrijf deed de vakbonden rond half 2 vannacht een eindbod. FNV Bondgenoten heeft V&D laten weten het bod voor te leggen aan haar leden. Woensdag 27 augustus houdt de bond ledenraadplegingen.

Henk van der Ploeg, bestuurder FNV Bondgenoten: "V&D heeft vannacht een stap gemaakt richting onze eisen. Het is nu aan onze leden om te beslissen wat zij daarvan vinden." De geplande acties om tot een goede cao te komen zijn voorlopig opgeschort.

De huidige cao van V&D liep al op 1 februari 2008 af. Sindsdien hebben de onderhandelingen tussen vakbonden en V&D nog niks opgeleverd. Van der Ploeg, "Ik heb V&D laten weten dat we de continue verslechteringen die V&D doorvoert, niet meer accepteren. Het gaat helemaal niet slecht met het bedrijf, dus de werknemers verdienen een fatsoenlijke cao. Het eindbod van vannacht is een stap in de goede richting, maar het is aan onze leden om te beslissen of het echt genoeg is."

De afgelopen jaren zijn er vaker problemen geweest bij V&D. Sinds Maxeda - het moederbedrijf van V&D - in 200 4 werd opgekocht door private equity fonds KKR, zijn de werknemers van de verschillende Maxeda-bedrijven de dupe. KKR kocht Maxeda en betaalde de overname met geleend geld. Door deze constructie ontstond voor Maxeda een gigantische schuldenlast met een negatief bedrijfsresultaat als effect.

Het negatieve resultaat van Maxeda zorgt ervoor dat het bedrijf belastingen kan ontwijken. Dankzij een heel hoog vreemd vermogen met een voor de belasting aftrekbare rentelast, hoeft het bedrijf aanzienlijk minder tot geen belasting over haar winst te betalen. Van der Ploeg: "En ondertussen moet V&D van KKR en Maxeda het negatieve resultaat oplossen via bezuinigingen op onder meer hun werknemerskosten. Dat pikken we niet. Deze boodschap lijkt langzaamaan bij V&D aan te komen en uit zich in het eindbod dat er nu ligt."