FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Center Parcs criminaliseert eigen schoonmakers en parlementariërs

Bij acties bij Center Parcs het Heijderbos afgelopen vrijdag, beschuldigde Center Parcs hun eigen schoonmakers, maar ook de aanwezige vakbondsmensen en parlementariërs van geweld en huisvredebreuk. FNV Bondgenoten stuurt die verhalen naar het rijk der fabelen.

"Dit is een opzichtige manier om het niet over de inhoud te hoeven hebben. Het is de criminalisering van uitgebuite mensen die al 7 maanden voor hun rechten strijden. Zo zie je maar hoe ver Center Parcs gaat." zegt een boze Ron Meyer van FNV Bondgenoten.

Schoonmakers in 3 landen voeren actie tegen misstanden bij Center Parcs. 7 maanden geleden begonnen schoonmakers van Center Parcs- het Heijderbos met hun acties tegen uitbuiting, discriminatie en intimidatie. Duitse schoonmakers krijgen minder rechten en ook voor Nederlanders wordt de cao slechts selectief toegepast. Center Parcs koos met het binnenhalen van schoonmaakbedrijf Menke voor een constructie die leidt tot slechtere arbeidsvoorwaarden en
-omstandigheden voor de schoonmakers.

Center Parcs verklaarde gedurende de acties vrijdag dat acties gewelddadig zijn geweest en geleid hebben tot huisvredebreuk. Meyer: "Center Parcs beschuldigt de actievoerders van huisvredebreuk. Het zijn hun eigen schoonmakers en enkele parlementariërs uit binnen- en buitenland. Bovendien hadden wij een zaal gereserveerd. Er kan dus geen sprake zijn van huisvredebreuk. De politie was erbij. Toen we vertelden over de reservering mochten wij het park op."

Center Parcs bleek op het park snel actie te hebben ondernomen. "De zaal die we gereserveerd hadden, bleek toen we op het park kwamen snel eenzijdig door Center Parcs te zijn geannuleerd. Ik vraag me af wat de
1,2 miljoen FNV-leden ervan vinden dat vakbondsleden niet welkom zijn in de State of Happiness." vervolgt Meyer.

Bij de acties in Duitsland zou volgens Center Parcs en Menke door actievoerders zwaar geweld zijn gebruikt. Navraag in Duitsland leert dat dit verhaal sterk overdreven is. Uitgerekend Center Parcs gedroeg zich agressief in de richting van schoonmakers en vakbondsleden die op het park hun collega's wilden informeren. Dertien schoonmakers die zich solidair verklaarden met Nederlandse collega's en aangaven vergelijkbare problemen te hebben, kregen mondeling hun ontslag aangezegd door Menke. In Nederland zijn in de afgelopen periode tien mensen zonder reden op straat gezet.

De afgelopen 7 maanden bood FNV Bondgenoten keer op keer oplossingen om uit het conflict te komen. Meyer: "Wij vragen geen abnormale dingen. De Nederlandse cao moet op iedereen die er schoonmaakt toegepast worden. Geen slechtere rechten voor mensen die hetzelfde werk doen omdat ze een andere nationaliteit hebben. Wij willen dat ontslagen actievoerders gerehabiliteerd worden en dat Center Parcs en Menke in woord en daad aantonen rechten van kritische werknemers te respecteren. Center Parcs noch Menke hebben tot nu toe geen gebruik gemaakt van de oplossingen die de bond geboden heeft."

Schoonmakers in Duitsland en Nederland blijven doorgaan met hun actie totdat hun problemen opgelost zijn. Volgende week via een internationale e-card actie en een bezoek aan de eigenaar van Center Parcs in Parijs.