Noodhulp na overstromingen Nepal 28 augustus 2008, Sunsari, Nepal - Zeker 55.000 mensen in Nepal zijn dakloos geraakt na overstromingen als gevolg van zware moessonregens. Unicef verleent noodhulp, desnoods per olifant.

Net als in India zijn de moessonregens ook in Nepal uitzonderlijk hevig dit jaar. Vorige week kon de Saptakoshi-rivier, in het district Sunsari, de enorme hoeveelheid water niet meer aan. Hele dorpen werden verzwolgen. Duizenden mensen zijn hun huis kwijtgeraakt. Vooral vrouwen en kinderen zitten sindsdien bijeengepakt in schooltjes, tenten en andere tijdelijke opvangplekken. Er moesten legerhelikopters worden ingezet om slachtoffers van daken en uit bomen te redden.

Opvang voor kinderen
Unicef is snel in actie gekomen om de getroffen families te helpen. Met schoon drinkwater en sanitaire noodvoorzieningen, met medicijnen, voedsel, dekens en waterzuiveringsmiddelen. Unicef zorgt dat vooral kinderen goed worden opgevangen en ook in deze omstandigheden onderwijs blijven krijgen: voor kinderen is het cruciaal dat ze zo snel mogelijk weer min of meer normaal kunnen spelen en leren.

'De oevers aan de oostkant van de Saptakoshi-rivier zijn vorige week doorgebroken', zegt Dovan Lawoti van Unicef in Nepal. 'Daarna zocht een zijtak van de rivier zijn weg door de lager gelegen dorpen. Veel mensen werden volledig door het water verrast. Sommigen konden nog wat vee meenemen. Dat staat nu te grazen op een schoolplein.'

Boten en olifanten
De hulpvoorziening wordt belemmerd doordat de rivier wegen en bruggen heeft weggespoeld. Hulpverleners zijn daarom afhankelijk van boten, helikopters en zelfs olifanten. Op die manier probeert Unicef zoveel mogelijk mensen te bereiken.

Naar schatting 55.000 mensen zijn dakloos geraakt door de overstromingen. Experts vrezen dat dit aantal nog verder zal stijgen, omdat op veel plaatsen de rivieroevers alsnog onder het water dreigen te bezwijken.