Politiebond ACP

27 augustus 2008

SER-lid Staal leidt onderzoek korps Zeeland

Door: Frank van der Kuyl

Boele Staal, o.a. ondernemerslid van de SER, gaat leiding geven aan het onafhankelijke onderzoek naar de situatie omtrent de vertrouwenskwesties in de regio Zeeland.
Boele Staal

De ACP is tevreden met de aanstelling van Staal. "Minister Ter Horst heeft met deze aanstelling ons advies gevolgd om een persoon te vinden die los staat van burgemeester Schouwenaar (Middelburg, red.) en het Regionaal College. De onafhankelijkheid van het onderzoek is hiermee gegarandeerd", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

Ondernemingsraad
De ondernemingsraad van het Zeeuwse korps gaf medio augustus aan geen volledig vertrouwen meer te hebben in korpsbeheerder Koos Schouwenaar. Dit standpunt werd mede ingegeven doordat Schouwenaar de OR niet had (willen) informeren over de feiten dat aan:

o korpschef Goudswaard een verklaring van geen bezwaar werd onthouden, en
o de heer Vissers (beoogd interim korpchef) niet in het bezit is van een verklaring van geen bezwaar.

Eerder die maand had de OR het vertrouwen in de korpsleiding van de regio opgezegd. De volgende dag bleek dat korpschef Goudswaard niet in het korps terug zou keren.

Regionaal College
Het Regionaal College (overlegorgaan tussen burgermeesters in de regio) sprak hierop op maandag 25 augustus het vertrouwen in het functioneren van Schouwenaar uit, maar besloot ook tot een onafhankelijk onderzoek naar de door de OR gesignaleerde situatie.

Staal
Boele Staal, de zoon van een Groningse politie-inspecteur, is een Nederlands politicus voor D66. Hij begon zijn loopbaan zelf eveneens bij de politie en doorliep allerlei rangen. Zo werd hij in 1982 politiechef in Almere. Daarna maakte hij in 1987 een overstap naar het bedrijfsleven. Hij werkte onder meer voor uitzendbureau ASB en beveiligingsbedrijf Randon. In 1991 werd hij voor D66 gekozen tot lid van de Eerste Kamer. Dat zou hij blijven tot 1998, toen hij werd benoemd tot Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht. Begin 2007 stapte Staal over naar de functie van voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de brancheorganisatie voor de in Nederland actieve banken. Sinds 2007 is Boele Staal ook lid van de SER. Hij vertegenwoordigt daarin VNO/NCW.

---