Gemeente Eemsmond


Eemsmond wil koop woningen stimuleren met starterslening dinsdag 26 augustus 2008

Eemsmond wil koop woningen stimuleren met Starterslening

Vanaf 1 januari 2009 kunnen starters op de woningmarkt een financiële steun in de rug krijgen van de gemeente Eemsmond. Ten minste, als de gemeenteraad met het voorstel van het college instemt. Met de Starterslening wordt het gemakkelijker voor starters op de woningmarkt om een huis in de gemeente Eemsmond te kopen. De Starterslening is bedoeld voor zowel starters uit Eemsmond als uit andere gemeenten. De gemeenteraad heeft regelmatig op het invoeren van de Starterslening aangedrongen. Het voorstel wordt in september aan de raad voorgelegd.

Aan de raad wordt gevraagd hiervoor in 2009 vierhonderdduizend euro beschikbaar te stellen. Het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) zal dit bedrag verdubbelen. Daarna wordt elk jaar bekeken of bijgestort moet worden.

Starterslening
De Starterslening is een tweede hypothecaire lening die het verschil overbrugt tussen het bedrag dat maximaal onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan worden geleend, en het bedrag dat iemand nodig heeft om de aankoop van de woning te financieren.

"De prijzen van koopwoningen zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Daarom is het voor starters op de woningmarkt vaak moeilijk een huis te kopen. Met de Starterslening willen we dat voor deze groep toch mogelijk maken", aldus woonwethouder Jan Dobma.

De eerste drie jaar betaalt de starter geen rente en aflossing. Als het inkomen na deze periode toereikend is, wordt wel rente en aflossing betaald. Is dat niet het geval, dan wordt een rente en aflossing betaald die past bij het inkomen. De stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) zal de lening namens de gemeente Eemsmond verstrekken. Voor de Starterslening gelden geen inkomens- of leeftijdscriteria.

Voorwaarden
Starters die de lening willen aanvragen, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten zij voor het eerst een woning kopen. Als dit een bestaande woning is, mag deze maximaal tweehonderdduizend euro kosten, inclusief kosten koper en eventuele verbeterkosten. Gaat het om een nieuwbouwwoning (kavel en woning), dan geldt een maximum van tweehonderdvijftigduizend euro, inclusief kosten koper en eventuele meerwerkkosten. De Starterslening mag niet meer dan twintig procent van de verwervingskosten van de woning bedragen. Voor bestaande woningen is de maximale Starterslening daarom veertigduizend euro. Voor nieuwbouwwoningen vijftigduizend euro.