Woonbond


28-08-2008

Woonbond tegen zwarte lijst huurders

Jaarlijks verliezen Nederlandse verhuurders een kwart miljoen euro door wietplantages, illegale hoerenkasten, wanbetaling en onderverhuur, zo meldde de Telegraaf deze week. (Telegraaf, 25 augustus). Daarbij berichtte de krant dat er met een Nationaal Meldpunt Ongewenst Huurgedrag (NMOH) een eind aan gaat komen aan deze wantoestand. Ook andere media maakten melding van de start van dit nationale meldpunt. Per 1 oktober kunnen verhuurder de misstappen van foute huurders laten vastleggen in een database. De stichting NMOH kreeg daarvoor het groene licht van het College Bescherming Persoonsgegevens.

De IVBN, de belangenvereniging van institutionele beleggers is in ieder geval heel enthousiast. In de Volkskrant zegt de IVBN zéker positief te staan tegenover het initiatief. (Volksrant, 27 augustus). Volgens woordvoerder Blokland is het ongelofelijk hoe vaak institutionele verhuurders (banken, verzekeraars) te maken krijgen met illegale wietplantages in hun panden.

Lastige huurders kunnen alleen door verhuurders voor de lijst worden aangemeld. Daar zit een belangrijk probleem. De Woonbond wijst erop dat verhuurders voor eigen rechter kunnen gaan spelen. Verhuurders bepalen daarbij niet alleen de termijn dat een lastige huurder geregistreerd komt te staan, maar ook of er voor betrokken huurders strengere regels moeten gelden in een eventueel nieuw huurcontract. Denk aan een eis als het twee- of driewekelijks controleren van de woning door de verhuurder. Woonbondwoordvoerder Marijke van Iersel: Dergelijke eisen zijn vaak niet eens rechtsgeldig! Van Iersel stelt dat er al ruim voldoende mogelijkheden zijn om woonfraude en lastige huurders aan te pakken. Bovendien zit er een vernieuwde Huisvestingswet aan te komen waarin een boete wordt geïntroduceerd voor illegale onderhuur.

De Woonbond kiest voor een andere aanpak en is in gesprek met het ministerie van VROM en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over de mogelijkheden om succesvolle voorbeelden van bestrijding van woonfraude een bredere bekendheid te geven.