Waterschap Vallei & Eem

Woudenberg

baggeren in Scherpenzeel en Woudenberg

Waterschap Vallei & Eem baggert in samenwerking met de gemeente Scherpenzeel en Woudenberg vanaf begin september een aantal sloten en vijvers in beide gemeenten. In de eerste helft van dit jaar zijn al een aantal sloten en vijvers schoongemaakt. Aannemingsbedrijf A. de Heer uit Polsbroek voert het werk uit.

In Scherpenzeel krijgen de sloten en vijvers langs De Dreef (tegenover het Zwarte land), Scherpenzeel Industrielaan tussen Rembrandtlaan en Frans Halslaan, Frans Halslaan, Heuvelskamp, Burgemeester Heijsingel, Achter de Hoven, De Omloop, Verlengde Hopeseweg en een gedeelte van de Hopeseweg en de Boslaan een schoonmaakbeurt. Drie waterpartijen in Scherpenzeel worden voorzien van een natuurvriendelijke oever. Deze bevinden zich langs de Industrielaan en de Frans Halslaan. Het baggeren is naar verwachting half december klaar.

fotopersberichtwoudenberglr.jpg (11 Kb) In Woudenberg krijgen de sloten langs het Van Rijningenpark, Prins Hendrikstraat (achter de school), Ekris, Nijverheidsweg, Randweg, Europaweg, Fonteinkruid, Pijlkruid en de Van Steenbergenlaan een schoonmaakbeurt. Het baggeren van de sloten in Woudenberg is naar verwachting half november afgerond.

Hoe baggeren?

Langs een aantal sloten wordt gebaggerd met een kraan vanaf de kant. De kraan verplaatst zich hierbij over het land, haalt de bagger uit de sloot en brengt het over in een waterdichte dumper. In grotere sloten of in de vijver wordt een schuifboot ingezet. Deze "onderwaterbulldozer" schuift de overtollige bagger naar een verzamelpunt langs de kant. Een kraan graaft de bagger ter plaatse uit het water en brengt het eveneens over in een waterdichte dumper. Alle bagger wordt overgebracht naar een depot in Barneveld. Daar wordt de bagger gedroogd zodat het weer toegepast kan worden als bouwstof. De firma Boot uit Elst begeleidt het baggeren in opdracht van het waterschap en de gemeente.

Waarom baggeren?

Op de bodem van iedere sloot of vijver ligt een zwarte laag bagger. Die bestaat uit blad, dode waterplanten, stof en zand. Deze baggerlaag groeit elk jaar ongeveer een á twee centimeter. Een dikke laag bagger kan ervoor zorgen dat bij warm weer het water gaat stinken en er vissterfte optreedt. Ook wordt de afvoer van water belemmerd. Om dat te voorkomen is het nodig om gemiddeld een keer in de tien jaar te baggeren. Door het baggeren zorgen Waterschap Vallei & Eem en de gemeente voor het juiste waterpeil in de sloten en voor schoon water waar vissen, vogels en planten goed kunnen toeven.