Partij van de Arbeid

PvdA blij met gebaar Herfkens

28-08-2008 05:06

De PvdA is blij met het compromis dat is bereikt over de betalingen aan Eveline Herfkens. De partij prijst het gebaar van Herfkens, die heeft aangegeven een jaar voor het symbolische bedrag van 1 dollar te gaan werken. Fractievoorzitter Mariëtte Hamer: Het is goed dat Herfkens dit gebaar maakt en ondubbelzinnig haar verantwoordelijkheid neemt.

Uit de brief die het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer stuurde, wordt duidelijk dat er sprake is van drie verantwoordelijke partijen. Die verantwoordlijkheid ligt dus niet bij Herfkens alleen, maar ook bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en de VN. Hamer: Waar drie vechten hebben drie schuld. Het siert minister Verhagen dat ook hij hier ook zijn verantwoordelijkheid neemt.

PvdA Tweede-kamerlid Chantal Gill'ard: De PvdA houdt de vinger aan de pols en gaat ervan uit dat het kabinet op adequate manier uitvoering geeft aan de motie Gill'ard c.s. De minister heeft de problematiek inmiddels onder de aandacht gebracht van partnerlanden. Verder wacht de PvdA het onderzoek van de Algemene Rekenkamer af naar vergoedingen aan Nederlandse ambtenaren gedetacheerd bij internationale organisaties.

Ook PvdA-voorzitter Ploumen toont zich tevreden. Ze is blij dat de zaak tot op de bodem is uitgezocht en dat het ministerie van Buitenlandse Zaken in de toekomst dergelijke vergoedingen niet meer zal uitbetalen: 'De VN-regels gelden voor iedereen. Het is goed dat ook Herfkens haar verantwoordelijkheid neemt en haar toewijding aan het werk van de VN op deze manier toont.'