GAIA

#GAIA feed


___________________

Persbericht © GAIA

28 augustus 2008

Doeltreffend overleg tussen GAIA en Aviflora

Michel Vandenbosch aangenaam verrast door aanzienlijke verbetering dierentuin in Ingelmunster

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch heeft vanmorgen op uitnodiging van de zaakvoerder van Aviflora een bezoek gebracht aan deze dierentuin in Ingelmunster. Aviflora werd in het zoorapport van GAIA als een van de slechtste dierentuinen van het land beoordeeld en kreeg vorig jaar al een slecht rapport van de Federale Overheidsdienst Dierenwelzijn van minister Onkelinx. `Ik ben aangenaam verrast door de vele veranderingen die hier op een week tijd werden aangebracht', zegt Michel Vandenbosch. `Vandaag is de situatie dan ook zodanig verbeterd dat voor GAIA een sluiting van Aviflora niet meer aan de orde is.'

Eind april van dit jaar, de limiet voor de overheid, stelde GAIA er nog een karrenvracht overtredingen, tekortkomingen en onvolkomenheden vast. Een week geleden, de dag van de bekendmaking van GAIA's zoorapport, gingen waarnemers van de dierenrechtenorganisatie er nog een kijkje nemen. Toen was er, ondanks een aantal verbeteringen, nog veel niet in orde met de wettelijke minimumvereisten. Nu zijn de meeste problemen weggewerkt.

Enkele voorbeelden: zo hebben de konijnen, die vorige week nog op roosters zaten, nu een aangepast verblijf. De Kameroenschapen kregen klimmogelijkheden. De schildpadden hebben nu een geschikte waterpartij. Ook voor de hoenders is de situatie duidelijk verbeterd.

Roofvogels worden niet langer zomaar met een touw aan de poot vastgemaakt, maar een kabel met een ringsysteem laat de dieren, tussen twee voorstellingen in, toe van vanuit het schuthok op te vliegen en een zekere afstand af te leggen zonder dat ze telkens tegen de grond worden getrokken. Zo heeft Aviflora een creatieve oplossing gevonden voor een schrijnend probleem van dierenkwellerij. De twee woestijnbuizerds zitten samen in een verblijf dat zeker voldoet aan de wettelijke vereisten. Ander pluspunt: alle verblijven zijn nu voorzien van informatiebordjes met beduidend meer gegevens dan de wet oplegt.

De zaakvoerder van Aviflora had de intentie om apen te gaan houden, maar na overleg met GAIA ziet hij daarvan af omdat deze dieren té hoge welzijnseisen stellen.

Er blijven nog enkele tekortkomingen over die snel kunnen worden opgelost.

Aviflora is verder bereid om bepaalde dieren zoals de civetkatten, die nu al veel beter zitten dan vroeger, meer ruimte te geven.

In maart en april 2008 stelden waarnemers van GAIA vast dat de civetkatten op roostervloer moesten lopen in hun hok dat totaal onaangepast was aan hun noden. Nu zitten ze beter en hebben ze meer ruimte.

Het vogelgebouw zal op termijn omgevormd worden tot een wandelvolière, zodat de vogels (parkietachtigen) meer plaats hebben om te vliegen en hoog kunnen nesten, uit het zicht van de bezoekers.

GAIA zal het gunstig verslag van het bezoek van vandaag overmaken aan de Federale Overheidsdienst Dierenwelzijn en hoopt dat deze positieve evolutie van Aviflora als voorbeeld zal gevolgd worden door andere dierentuinen die een slecht rapport kregen. GAIA en Aviflora spraken af om verder te overleggen.