Gemeente Dongen


Groen licht voor collectief bouwproject Exterbroek

DWV Woningcorporatie en de gemeente Dongen hebben bureau BIEB (Bouwen In Eigen Beheer) opdracht gegeven de begeleiding op zich te nemen van starters die zelf een huis willen bouwen (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) op de locatie Exterbroek. Deze locatie ligt ingesloten tussen de Theodoorstraat, de Gerardus Majellastraat en het Klinkerpad in Dongen. Wethouder Joop Velthoven complimenteerde DWV Woningcorporatie: "De raad heeft ons de opdracht gegeven om starters op de woningmarkt te helpen. DWV speelt daar op in met een prachtig nieuw product."

Bureau BIEB zorgt voor zaken als het organiseren van een informatieavond over het project, voorlichting aan geïnteresseerden, het opstellen van een folder, het organiseren van een initiatiefgroep en de oprichting van een kopersvereniging. Ook begeleidt het bureau de kopersvereniging tijdens de uitvoering van het project. De gemeente draagt bij in de begeleidingskosten. Voor een deel is de gemeente eigenaar van de grond, een ander deel is eigendom van DWV Woningcorporatie.

Hoeveel woningen
Afhankelijk van de stedenbouwkundige invulling van de locatie wordt vooralsnog uitgegaan van ongeveer twintig woningen. Dankzij de kostenbesparing die collectief particulier opdrachtgeverschap met zich meebrengt, kunnen de huizen tegen een flink gereduceerde koopprijs worden gebouwd. Wanneer particuliere bouwers de handen ineen slaan en gezamenlijk opereren als één opdrachtgever, kan er een hoge bouwkwaliteit gerealiseerd kan worden tegen lage kosten. Daar blijft het niet bij. Bij CPO bepaalt de burger zelf (en niet de projectontwikkelaar) hoe zijn woning eruit komt te zien en dat levert hem extra woongenot op. Wethouder Joop Velthoven roemt vooral de sociale kracht van CPO. "Doordat bewoners al in een vroegtijdig stadium als groep bij het bouwproces worden betrokken, worden er niet alleen stenen gelegd, maar ook sociale verbanden. De buurt is er al voordat de mensen er wonen."

Extra korting
Velthoven gaf aan dat het project een aantal aantrekkelijke voordelen voor starters kent. "Iedere starter kan in aanmerking komen voor een opstappremie van de gemeente Dongen. Deze premie bestaat uit een subsidiebijdrage van 3.000,- en een renteloze lening van maximaal 15.000,-, afhankelijk van het inkomen."

DWV Woningcorporatie bestudeert daarnaast of aan de constructie van CPO nog een kortingsformule kan worden toegevoegd (Slimmer Kopen of Slimmer Financieren). De starter die een woning koopt, krijgt dan een korting op de koopprijs die wordt terugbetaald bij doorverkoop van de woning.

Zo wordt de betaalbaarheid van de woningen in het project dus langs drie invalshoeken gestimuleerd: CPO, Opstappremie en Kortingsformule. De bedoeling is dat deze drie elkaar dusdanig versterken, dat de woningen voor een groot deel van de

doelgroep bereikbaar worden. "Dat doet ons goed, want starters hebben bij ons voorrang. Zij komen moeilijk op de markt. Locatie Exterbroek heeft een mooie ligging en een mooie maat. Met de expertise van bureau BIEB kunnen we ervoor zorgen dat starters hun eigen huis kunnen bouwen."

Projectplanning
Binnenkort volgt de formulering van de stedenbouwkundige randvoorwaarden en schakelt DWV Woningcorporatie een extern bureau in om een en ander vorm te geven. Er moet een planologische procedure worden gevolgd om woningbouw op Exterbroek mogelijk te maken. Wanneer het project daadwerkelijk start, is voornamelijk afhankelijk van de snelheid waarmee deze procedure doorlopen kan worden.