Waterschap Brabantse Delta


Natte canon toont geschiedenis en betekenis van water voor Brabant

De vier Brabantse waterschappen hebben een `natte canon van Noord-Brabant' laten maken. Deze natte canon bestaat uit een lijst van vijftig onderwerpen die samen een beeld geven van de geschiedenis en betekenis van water voor de provincie. `Water speelde in het verleden in Noord-Brabant, als vriend en vijand, een cruciale rol.'

Bij het samenstellen van de `natte canon van Noord-Brabant' is niet alleen chronologisch gewerkt, waarbij de belangrijkste momenten in de geschiedenis zijn gemarkeerd, maar zijn ook thema's opgenomen. De canon is vastgelegd op een website, www.nattecanon.nl, en een affiche. Een exemplaar van dit affiche kan gedownload of gratis opgevraagd worden via de website. De `natte canon van Noord-Brabant' wordt onder andere verspreid onder het basis- en voortgezet onderwijs in de provincie, bibliotheken en balies van gemeentehuizen.

Water als vriend en vijand
Maker van de `natte canon van Noord-Brabant' isprof. dr. Gerard Rooijakkers, bijzonder hoogleraar in de Nederlandse etnologie aan de Universiteit van Amsterdam. Rooijakkers stelt dat het stereotype beeld van Noord-Brabant wordt bepaald door zandgronden, keuterboeren met gastvrije koffietafels, pronkende poffermutsen en vooral veel schuttersgilden. "Het betreft een beeldvorming die grotendeels pas in de twintigste eeuw is ontstaan, waarbij de Meierij van 's-Hertogenbosch in feite de toon zette."

Rooijakkers voegt toe dat wie verder kijkt, naar zowel de landkaart als het rijke verleden, ook een cultuur ziet waarin water als vriend en vijand een cruciale rol speelt. "De noord- en westgrens van de provincie wordt gevormd door grote waterstromen. Zelfs de werking van de Noordzee was tot diep in West-Brabant merkbaar en de hoge zandgebieden werden en worden doorsneden door talloze rivieren, beken en moerassige veengebieden." Volgens Rooijakkers is water niet alleen een eerste levensbehoefte maar ook een belangrijke cultuurgeleider: "waar water is, treffen we veelal ook menselijke activiteit aan."

De vier Brabantse waterschappen (waterschap Aa en Maas, Brabantse Delta, De Dommel en Rivierenland) overleggen samen in de Noord-Brabantse Waterschapsbond (NBWB). De NBWB bestaat 80 jaar en heeft daarom het initiatief genomen om de natte canon te ontwikkelen. Onder supervisie van Gerard Rooijakkers, en met hulp van waterpartners Brabant Water, Rijkswaterstaat, Nederlandse Waterschapsbank en de provincie Noord-Brabant, is de `natte canon van Noord-Brabant' tot stand gekomen.