Gemeente Zwolle

Gemeente Zwolle reikt mantelzorger helpende hand

Datum uitgave persbericht: 08/28/2008

Er zijn nogal wat mensen in Nederland en ook in Zwolle die zich langdurig en onbetaald inzetten voor de verzorging van een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind (of ander familielid), vriend of kennis. Deze mensen zijn geen professionele zorgverleners maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie ze zorgen. Deze zorg wordt mantelzorg genoemd.

Veel mensen weten niet dat ze mantelzorgers zijn, omdat ze de zorg die ze verlenen heel vanzelfsprekend vinden. De Gemeente Zwolle heeft deze zomer het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken opdracht gegeven minder zichtbare mantelzorgers in Zwolle in beeld te brengen om te onderzoeken waarom deze mantelzorgers geen gebruik maken van de ondersteuning en faciliteiten die de gemeente biedt, zodat het mogelijk wordt hen waar nuttig en nodig te ondersteunen.

Mantelzorg geven is belangrijk en zinvol, maar de zorglast valt soms zwaar. Veel mantelzorgers weten dat zij binnen Zwolle steun kunnen krijgen als zij daar behoefte aan hebben. Opvallend is dat sommige groepen mantelzorgers geen beroep doen op hulp en ondersteuning, waaronder:

* Mensen die zorgen voor iemand met psychiatrische problematiek,
* Jonge mensen tussen de 12 en 18 jaar die zorgen voor een inwonend familielid,

* Mensen van allochtone afkomst die zorgen voor een familielid of kennis.

Oproep

Het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken wil graag met mantelzorgers uit Zwolle in het algemeen en mensen uit deze drie groepen in het bijzonder in contact komen. Kent u iemand uit de genoemde groepen of bent u iemand die uit eigen ervaring kan vertellen hoe het is en wat het betekent om de zorg te dragen voor een familielid, vriend of kennis? Neemt u dan contact op met één van de onderzoekers van het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken, telefoon; 038 425 55 14 (vraag naar Femmianne Bredewold) e-mail; samenlevingsvraagstukken@gh-gpc.nl Uiteraard gaat het CvSv zorgvuldig om met vertrouwelijke informatie en wordt uw anonimiteit gewaarborgd. De resultaten van dit onderzoek zullen naar verwachting eind 2008 beschikbaar zijn.

Voor meer informatie over de ondersteuning van mantelzorgers kunt u terecht bij het Steunpunt Informele Zorg, www.informelezorgzwolle.nl, (038) 422 52 00

Bron: Centrum voor Samenlevingsvraagstukken en gemeente Zwolle Datum van 28-08-2008 tot 27-09-2008