Amerikaanse studenten die op TBC getest moeten worden kunnen nu voordeel halen uit de QFT-test(TM)

Doordat de Gezondheidsorganisatie voor Amerikaanse Hogescholen (ACHA) nieuwe richtlijnen voor TBC-tests heeft uitgebracht, zullen studenten aan Amerikaanse colleges die op tuberculose (TBC) getest moeten worden nu gebruik kunnen maken van tests die de afscheiding van Interferon-Gamma (IGRA) meten, zoals de QuantiFERON(R)-TB Gold (QFT(TM)). In het verleden werden studenten getest met de tuberculinehuidtest (THT) die erom bekend staat foutief positieve resultaten te geven doordat het reageert op het BCG-vaccin en veel voorkomende niet-tuberculeuze mycobacteriën. Het zijn vooral studenten uit landen waar TBC veel voorkomt die geteisterd worden door foutief positieve THT-uitslagen, omdat velen van hen bij hun geboorte met BCG gevaccineerd werden. Het aflezen van een THT-uitslag is subjectief en bij de interpretatie ervan kunnen tussen geschoolde professionals grote verschillen optreden. Deze beperkingen van de THT-test kunnen nu vermeden worden door het gebruik van de QFT-test.

Onderzoek heeft aangetoond dat de QFT-test nauwkeuriger is dan de THT-test, doordat het niet beïnvloed wordt door blootstelling van de BCG-vaccinatie aan niet-tuberculeuze mycobacteriën. Een hogere nauwkeurigheid houdt in dat universiteiten minder geld en tijd in deze tests hoeven investeren. Het vereenvoudigt het aanmeldingsproces en voorziet in een eenvoudigere administratie van de tests voor zowel de universiteiten als de studenten, aangezien slechts één medische consultatie vereist is; de resultaten zijn objectief en kunnen binnen 24 uur geleverd worden. En nog belangrijker: alleen de mensen die werkelijk met TBC besmet zijn, worden behandeld.

Elk jaar zijn er ongeveer 500.000 internationale studenten te gast aan Amerikaanse universiteiten en hogescholen. Vele van deze studenten komen uit gebieden in Azië, Afrika, Oost-Europa en Centraal- en Zuid-Amerika waar TBC veel voorkomt. De ACHA-richtlijnen bouwen voort op die uitgebracht door de Centra voor Controle en Preventie van Ziektes (CDC) die stellen dat de QFT-test "gebruikt kan worden in alle gevallen waar op dit moment de THT-test wordt gebruikt." De ACHA beveelt aan dat alle nieuwe studenten getest worden maar richt zich vooral op degenen met een verhoogd risico op TBC, waaronder studenten uit landen waar TBC regelmatig voorkomt (20 gevallen of meer per 100.000 inwoners). Deze studenten moeten getest worden op een sluimerende TBC-infectie (met de QFT-test of de THT-test) om het risico op de ontwikkeling van een actieve TBC-ziekte te verkleinen. Bovendien bevelen de ACHA-richtlijnen aan dat studenten geneeskunde, zowel nieuwe aanmeldingen als studenten die hun studie voortzetten, jaarlijks getest worden.

De QFT-test wordt gebruikt door een groeiend aantal hogescholen en universiteiten in de Verenigde Staten waaronder het Centrum voor Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Tennessee dat het eerste rapport publiceerde over een programma voor TBC-controle op een hogeschool dat gebruik maakte van de QFT-test (Vesser et al 2007). Het rapport toonde aan dat de QFT-test succesvol geïmplementeerd kan worden en wijd aanvaard wordt als een toevoeging aan programma's voor TBC-controle op campussen.

Referenties
ACHA Guidelines -Tuberculosis Screening and Targeted Testing of College and University Students.

http://www.acha.org/Info_resources/tb_statement.pdf

Centers for Disease Control MMWR Dec 16 2005, Vol. 54, No. RR-15. Veeser PI, Smith PK, Handy B, Martin SR.

Tuberculosis screening on a health science campus: use of QuantiFERON-TB Gold test for students and employees. J Am Coll Health 2007; 56:175-80.

Over QuantiFERON(R)-TB Gold (QFT(TM)):
De QFT-test - een eenvoudige bloedtest - is de eerste grote doorbraak in TBC-diagnose sinds de introductie van de tuberculinehuidtest (THT) van meer dan 100 jaar geleden. De QFT-test is gebaseerd op de meting van een celgebonden immuunrespons bij personen besmet met TBC. De T-cellen van deze personen zijn gevoelig gemaakt voor TBC en reageren op stimulatie met peptiden die de stimulatie simuleren van bacteriën die tbc veroorzaken, wat een afscheiding van een cytokine genaamd interferon-gamma veroorzaakt. De QFT-test meet nauwkeurig de interferon-gammareactie in een analyse van gevoelige enzymen. De QFT-test wordt niet beïnvloed door eerdere BCG-vaccinaties en de meeste andere mycobacteriën. In tegenstelling tot de THT-test is er maar één patiëntenbezoek vereist, is het een gecontroleerde laboratoriumtest en voorziet het in een objectief, reproduceerbaar resultaat dat niet onderhevig is aan interpretatie gebaseerd op de relatieve risicofactoren voor blootstelling aan TBC van de patiënt.

Om een laboratorium te vinden dat in QFT-testen voorziet, bezoekt u www.quantiferon.com

Over Cellestis:
Cellestis is een beursgenoteerd Australisch bedrijf in biotechnologie dat de QuantiFERON-technologie commercialiseert voor het diagnosticeren van TBC en andere ziektes wereldwijd. Het bedrijf is werkzaam via dochterondernemingen in de VS, Europa en Australië.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie bezoekt u www.cellestis.com of neemt u contact op met een van onze plaatselijke woordvoerders op:

Cellestis International
AUSTRALIë
Tel: +61-3-9571-3500
quantiferon@cellestis.com
(Contact Dhr. George Dragovic)

Cellestis Europe
DUITSLAND
Tel: +49-6151-428-590
europe@cellestis.com
(Contact Dhr. Paul Lebeau)

Cellestis Inc.
VS
Gratis nummer: +1-800-519-4627
customer.service@cellestis.com
(Contact Dhr. Mark Boyle)

Website: http://www.cellestis.com
http://www.quantiferon.com

In Australië, Dhr. George Dragovic van Cellestis International, +61-3-9571-3500, quantiferon@cellestis.com; In Duitsland, Dhr. Paul Lebeau van Cellestis Europe, +49-6151-428-590, europe@cellestis.com; In de VS, Dhr. Mark Boyle van Cellestis Inc., +1-800-519-4627, customer.service@cellestis.com