Erasmus MC


---

Opname HPV-vaccin in vaccinatieprogramma te vroeg

Landelijke invoering van een vaccin tegen baarmoederhalskanker in het rijksvaccinatieprogramma per 1 september 2009 voor alle meisjes van 12 jaar is te vroeg. Volgens onderzoekers en artsen van het Erasmus MC, UMC Groningen en het Nederlands Kanker Instituut is eerst onderzoek nodig naar het effect van het vaccin bij 12-jarigen.

Zij publiceren hun argumenten donderdag 28 augustus op de website van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Kans
Minister Klink heeft de Tweede Kamer aangegeven in september 2009 te willen starten met het landelijk vaccinatieprogramma tegen HPV (Humaan Papillomavirus). De bedoeling is hiermee in de toekomst de kans op het ontstaan van baarmoederhalskanker te verminderen. De auteurs zijn verbaasd over de snelheid van de invoering van het vaccin in het vaccinatieprogramma. Meest opmerkelijk is dat het vaccin in het geheel nog niet is getest bij 12-jarige meisjes, de groep die men wil gaan vaccineren. Wellicht reageren zij anders op het vaccin dan de 15- tot 26-jarige vrouwen bij wie het vaccin wel is getest.

Te kort
Onderzoeken die reeds met het vaccin zijn gedaan lopen nu maximaal zes jaar. Dit is volgens de auteurs te kort om betrouwbare conclusies te kunnen trekken over de effectiviteit, omdat de ontwikkeling van baarmoederhalskanker 10 tot 15 jaar duurt. Zowel de duur en de mate van bescherming van het vaccin tegen baarmoederhalskanker als de bijwerkingen op lange termijn zijn nog niet bekend. Ook ligt de kosteneffectiviteit van het vaccin, zelfs bij zeer gunstige aannames, boven de geldende norm van kosteneffectiviteit voor behandelingen. Tot slot komen de auteurs tot de conclusie dat aan vijf van de zeven criteria die de Gezondheidsraad hanteert bij het advies over opname in het rijksvaccinatieprogramma, nog niet of slechts gedeeltelijk wordt voldaan.

Zeldzamer
Baarmoederhalskanker is een ernstige aandoening, maar is in Nederland geen groot volksgezondheidsprobleem meer. Het is een ziekte die steeds zeldzamer wordt, mede dankzij een goed georganiseerd bevolkingsonderzoek, waarbij met een uitstrijkje voorstadia van kanker worden opgespoord. Overhaaste invoering van HPV-vaccinatie is daarom niet zinvol. Volgens de auteurs moet eerst het effect van het vaccin bij 12-jarigen worden onderzocht en de resultaten over effectiviteit en bijwerkingen uit de huidige onderzoeken worden afgewacht. Pas daarna kan een gedegen besluit worden genomen over invoering en organisatie van HPV-vaccinatie.

Publicatiedatum :27-08-2008