VNG zet Brandweer Vrijwilligers buiten spel!

28/08/2008 07:00

Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) geen plaats aan de vakbondstafel dit najaar. Daardoor wordt de rechtspositie van meer dan 22.000 Brandweer Vrijwilligers behandeld door vakbonden voor gemeenteambtenaren, waarbij nota bene geen enkele Brandweer Vrijwilliger is aangesloten. Het op deze wijze eenzijdig vaststellen van een rechtspositie is anno 2008, ontoelaatbaar en volstrekt onacceptabel, vindt de VBV. Het kan bovendien niet zo zijn dat andere organisaties gaan over de voorwaarden van de Brandweer Vrijwilligers terwijl er sinds kort een eigen belangenorganisatie is. Nog steeds wordt er over de Brandweer Vrijwilligers zonder hen gesproken. Daar moet ook bij de VNG een einde aan komen.

Na jaren van studie en prioriteiten stellen binnen het VNG is men zover dat de modernisering van de rechtspositie van de ca. 22.000 Brandweer Vrijwilligers behandeld gaat worden. Verbetervoorstellen zullen in het najaar aan de vakbondstafel worden gepresenteerd echter zonder de VBV. De VBV voldoet nog niet helemaal aan alle formele en juridische eisen die gelden voor een plaats aan de overlegtafel. Zij is echter al wel erkend als de belangenvertegenwoordiger voor Brandweer Vrijwilligers door de minister van BZK, de Tweede Kamer en, op rechtspositioneel gebied door alle veiligheidsregio's en een groot aantal gemeenten.

Een onbegrijpelijke, ouderwetse en formele opstelling. Dat doe je toch niet. Ook al zijn er wat juridische belemmeringen, dan zorg je toch voor een oplossing. Waar een wil is, is immers een weg. Juist in een tijd van een schreeuwend tekort en een stille uittocht van Brandweer Vrijwilligers is een moderne èn gedragen rechtspositieregeling van groot belang. Nog steeds worden er bijvoorbeeld gezonde Brandweer Vrijwilligers op 55 jarige leeftijd naar huis gestuurd (terwijl er grote tekorten zijn) omdat de huidige rechtspositie het zegt. Nog steeds worden er Brandweer Vrijwilligers en hun hoofdwerkgevers in geval van ongevallen de dupe van juridisch getouwtrek tussen verzekeraars en gemeenten.

Als gevolg van de met minister ter Horst afgesloten convenanten moeten bijna 10.000 Brandweer Vrijwilligers per 1 januari 2009 een nieuwe aanstelling krijgen bij de veiligheidsregio's. Dit is de ideale gelegenheid om te komen tot een uniforme, landelijke en moderne rechtspositie voor alle Brandweer Vrijwilligers, en juist op dit moment mogen die niet eens aan tafel. Als gemeenten en veiligheidsregio's er niet in slagen om met de Brandweer Vrijwilligers snel tot een goede CAO te komen, is dit een gemiste kans om hen, en hun hoofdwerkgevers duurzaam te binden.

De VBV daagt de VNG uit tot het aandragen van creatieve oplossingen om de Brandweer Vrijwilligers alsnog aan de onderhandelingstafel te krijgen. Daarnaast daagt de VBV de VNG uit om te komen tot een vernieuwende moderne aanpak gericht op het behoud en versterking van de 22.000 Brandweer Vrijwilligers in Nederland. Al te lang is gewacht met een gedragen modernisering van de sterk verouderde rechtspositie.





http://www.brandweervrijwilligers.nl