Gemeente Berkelland


Persbericht
Woensdag 27 augustus 2008

Nota lokaal gezondheidsbeleid voorgelegd aan de gemeenteraad B&W willen onderzoek naar verbetering acute hulp bij hartstilstand

B&W van Berkelland willen de mogelijkheden onderzoeken om de acute zorg voor mensen die een hartstilstand krijgen te verbeteren. Bekeken wordt of medewerking kan worden gegeven aan het project "Hart Veilig Wonen". De bedoeling van dit project is met behulp van vrijwilligers, mensen die een hartstilstand krijgen, nog voor de komst van de ambulance te reanimeren en te behandelen met een Automatische Externe Defibrillator (AED).

Dit is een van de voorstellen uit de nota lokaal gezondheidsbeleid, die het college van B&W ter vaststelling aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Ook nieuw is het onderzoek naar mogelijkheden om huisbezoeken aan ouderen structureel te maken. Dit heeft onder andere tot doel om zo veel mogelijk vereenzaming te voorkomen.

Nieuwe accenten
Wethouder Jan Zappeij van volksgezondheid: "De gemeente heeft geen eigen werkzaamheden in de gezondheidszorg. Maar we coördineren en stimuleren wel, zoals dat zo mooi heet. In deze nota geven we een overzicht wat er in Berkelland allemaal gebeurt en geven we aan op welke punten we nieuwe accenten willen leggen."

Elke vier jaar
De overheid heeft een centrale taak in het bevorderen van de gezondheid. Op lokaal niveau hebben gemeenten een wettelijke taak in het beschermen en bevorderen van de gezondheid van haar inwoners. Deze taak is vastgelegd in de Wet collectieve preventie volksgezondheid (Wcpv) en verplicht de gemeente lokaal gezondheidsbeleid vorm te geven en dit elke vier jaar in een nota vast te leggen.

Concrete activiteiten
In de beleidsnota is het lokaal gezondheidsbeleid voor de periode 2009-2012 beschreven. De nota sluit af met een uitvoeringsprogramma met daarin een overzicht van (voorgenomen) concrete activiteiten in deze jaren. Opgenomen activiteiten die organisaties als GGD, Yunio, Betula, uitvoeren, worden momenteel ook al gesubsidieerd.




Gemeente Berkelland