Ingezonden persbericht


Published: 08:00 28.08.2008 GMT+2 /HUGIN /Source: OncoMethylome Sciences /BXS: ONCOB /ISIN: BE0003844611

OncoMethylome Sciences brengt verslag uit over halfjaarlijkse resultaten 2008

Eerste methylatietests gelanceerd en beschikbaar voor kankerpatiënten

Luik (België) - Gereguleerde Informatie - Augustus 28, 2008, 8u00 MET - OncoMethylome Sciences (Euronext Brussels: ONCOB, Euronext Amsterdam: ONCOA) publiceerde vandaag zijn financiële resultaten voor de eerste helft van 2008, eindigend op 30 juni 2008.

Operationele hoogtepunten eerste helft 2008:

Belangrijkste commerciële ontwikkelingen:

* De eerste tests met de technologie van OncoMethylome werden in Noord-Amerika gelanceerd door de commerciële partner van OncoMethylome, Laboratory Corporation of America (LabCorp(TM)): een test voor screening op colorectale kanker (ColoSure(TM)) en een test voor prostaatkanker. Dit zijn de eerste commercieel verkrijgbare op methylatie gebaseerde tests voor de diagnose van kanker in Noord-Amerika.
* De positie van OncoMethylome op de markt van de colorectale kanker werd beduidend versterkt door de lancering door LabCorp van ColoSure en door de opname van op stoelgang gebaseerde DNA-tests in de richtlijnen voor de opsporing van colorectale kanker van de American Cancer Society. ColoSure is de enige beschikbare op stoelgang gebaseerde DNA-test. Men verwacht dat zijn opname in de nieuwe richtlijnen de bekendheid en de aanvaarding van de test zal bevorderen.
* OncoMethylome gaf LabCorp een licentie voor het testen van MGMT-methylatie.
* MGMT-methylatie is een veelbelovende potentiële predictor van de respons op bepaalde chemotherapieën die men in de behandeling van kankerpatiënten gebruikt. LabCorp bereidt momenteel de commerciële lancering voor van de test op basis van MGMT-methylatie.
* OncoMethylome breidde zijn samenwerking met farmaceutische bedrijven in companion diagnostics uit, onder meer dankzij een nieuwe overeenkomst met Merck KGaA. Belangrijkste productontwikkelingen:

* OncoMethylome startte een grootschalige klinische studie voor de validatie van een nieuwe methylatietest op basis van bloed, voor het screenen op colorectale kanker. 600 patiënten werden reeds met succes opgenomen in deze internationale klinische studie.
* Nieuwe gegevens uit klinische studies bevestigden dat een test die OncoMethylome ontwikkelt voor de detectie van blaaskanker in urine met succes blaaskanker in een vroege stadium kan opsporen met een sensitiviteit en een specificiteit van meer dan 90 %.
* OncoMethylome nam bepaalde technologieën voor analyse van methylatie in licentie die in combinatie met MSP (Methylation Specific PCR), de centrale technologie van OncoMethylome, de onderneming de ruimste en beste IP-portefeuille voor methylatietechnologie opleveren.
* OncoMethylome heeft een minderheidsbelang verworven in een Duits niet-beursgenoteerd diagnostisch bedrijf en verkreeg voorkeurrechten op een test die het bedrijf ontwikkelt om de kans op recidief of het verloop van de ziekte te voorspellen bij patiënten met colorectale kanker in een vroeg ontwikkelingsstadium.
* OncoMethylome en zijn medewerkers identificeerden methylatiemerkers die geassocieerd worden met longkankerrecidief, zoals dit jaar gepubliceerd in het New England Journal of Medicine. Financiële hoogtepunten H1 2008 (versus H1 2007)

Belangrijkste cijfers (in duizenden EUR, behalve aantal aandelen en gegevens per aandeel):

30 juni 2008
30 juni 2007
Bedrijfsopbrengsten

1.521

1.123
Bedrijfsresultaat (EBIT)
-6.218
-5.607
Nettoverlies
-5.700
-5.096
Winst per aandeel, basis (¤)
-0,48
-0,48
Aantal uitstaande aandelen
11.808.822
10.633.514
Geldmiddelen en kasequivalenten
25.394
27.188

Opbrengsten

De opbrengsten stegen met 35% naar EUR 1.521.00 tegenover EUR 1.123.000 voor dezelfde periode in 2007, voornamelijk dankzij nieuwe akkoorden voor companion diagnostics en tests.

Kosten en rentabiliteit

De totale uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling bedroegen in de eerste helft van 2008 EUR 5,8 miljoen, vergeleken met EUR 5,2 miljoen in de eerste helft van 2007. Deze toename met 12 % was grotendeels het gevolg van de uitbreiding van de klinische studies, vooral op het gebied van screening op colorectale kanker.

De kosten van verkoop, algemene en administratieve kosten stegen in de eerste helft van 2008 naar EUR 1,8 miljoen, tegenover EUR 1,4 miljoen in H1 2007. Deze stijging was voornamelijk het gevolg van de uitbreiding van de Business Development activiteiten van het bedrijf.

Als gevolg van de uitbreiding van R&D en Business Development van het bedrijf, stegen de totale exploitatiekosten met 15% in H1 2008 vergeleken met H1 2007.

De financiële resultaten van H1 2008 lagen volledig in lijn met de verwachtingen van het management.

Cashpositie

De geldmiddelen en kasequivalenten van OncoMethylome bedroegen EUR 25,4 miljoen op 30 juni 2008. In de eerste helft van 2008 verbruikten de operationele activiteiten van OncoMethylome EUR 5,9 miljoen cash.

Vooruitzichten voor H2 2008

"OncoMethylome Sciences ondergaat in 2008 een transformatie. In Noord-Amerika zijn twee tests die onze technologie bevatten gelanceerd. Het schenkt ons buitengewoon veel voldoening te weten dat patiënten nu toegang hebben tot deze nieuwe tests voor colorectale en prostaatkanker. Momenteel werkt onze commerciële partner LabCorp ook aan de lancering van de MGMT-methylatietest" zegt Herman Spolders, CEO van OncoMethylome Sciences. "Terwijl OncoMethylome zal blijven werken met zorgvuldig gekozen distributiepartners, zullen wij ook in toenemende mate een actievere rol gaan spelen in de commercialisering van onze producten op belangrijke Europese markten. Daartoe evalueren wij onze opties voor het lanceren van onze producten op de Europese markt."

Gezien alle commercieel beschikbare producten van OncoMethylome enkel verkrijgbaar geweest zijn gedurende een deel van 2008, zullen zij geen beduidende impact hebben op de totale inkomsten van OncoMethylome voor 2008. Voor het volledige jaar 2008 verwacht OncoMethylome dat de inkomsten gelijk zullen zijn aan of hoger dan de inkomsten van 2007. Als gevolg van eenmalige mijlpaalbetalingen uit commerciële partnerships kunnen de opbrengsten van periode tot periode verschillen. Hoewel OncoMethylome in 2008 meer uitgeeft aan klinische studies en Business Development activiteiten dan in 2007, zullen de totale exploitatiekosten niettemin minder stijgen in 2008 dan in 2007.

Verslag van de commissaris na een beperkt nazicht

"Wij hebben een beperkt nazicht uitgevoerd van de geconsolideerde tussentijdse balans per 30 juni 2008, de geconsolideerde resultatenrekening en kasstroomtabel (samen de "tussentijdse financiële informatie") van OncoMethylome Sciences NV voor de 6 maand periode eindigend per 30 juni 2008. De tussentijdse financiële informatie werd opgesteld onder verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur.

Het nazicht werd uitgevoerd in overeenstemming met de controle-aanbeveling van het Instituut der Bedrijfsrevisoren in verband met het beperkt nazicht. Een beperkt nazicht bestaat hoofdzakelijk uit de ontleding, de vergelijking en de bespreking van de financiële informatie. Het is dan ook minder diepgaand dan een volkomen controle van de jaarrekening.

Bij dit nazicht zijn geen gegevens aan het licht gekomen die ons niet zouden toelaten te bevestigen dat de tussentijdse financiële informatie voor de 6 maand periode eindigend per 30 juni 2008 niet werden opgesteld overeenkomstig de wettelijke en reglementaire bepalingen inzake IFRS zoals toegepast in de EU."

Zaventem, 27 augustus 2008

BDO Atrio Bedrijfsrevisoren CVBA
Commissaris
Vertegenwoordigd door Luc Annick

Teleconferentie en webcast presentatie: vandaag om 09u30 MET

Vandaag om 9u30 MET zal OncoMethylome Sciences zijn teleconferentie over de halfjaarlijkse resultaten houden. Deze zal tegelijk via het internet worden uitgezonden. De presentatie staat open voor het publiek en is toegankelijk via het internet op www.oncomethylome.com en per telefoon op het nummer +32 2 290 1401. Om vragen te stellen tijdens de vraag- en antwoordsessie volgt u de presentatie via de telefoon. Er zal ook een opname van de presentatie worden gemaakt, die u nadien kunt beluisteren op www.oncomethylome.com.

Volledige financiële staten:

Om het tussentijdse verslag voor 2008 te downloaden, klikt u hier: ONCO 2008 Interim report PDF

Financiële kalender van OncoMethylome

6 november 2008 - Update van de bedrijfsresultaten K3 2008 12 maart 2009 - Resultaten volledig jaar 2008
7 mei 2009 - Update van de bedrijfsresultaten K1 2009 29 mei 2009 - Jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering 27 augustus 2009 - Halfjaarlijkse resultaten 2009

Om dit persbericht te downloaden als een PDF, klikt u hier: Persbericht PDF

Over OncoMethylome Sciences
OncoMethylome Sciences (Euronext Brussel: ONCOB; Euronext Amsterdam: ONCOA) is een bedrijf actief in moleculaire diagnostiek, dat genmethylatietests ontwikkelt om artsen te helpen bij de doeltreffende opsporing en behandeling van kanker. Meer specifiek zijn de tests van het bedrijf ontworpen om artsen te helpen bij (i) de nauwkeurige opsporing van kanker in een vroege ontwikkelingsfase, (ii) het voorspellen van de respons van de patiënt op de behandeling met geneesmiddelen en (iii) het voorspellen van de kans dat de kanker terugkeert.

OncoMethylome bezit een brede productontwikkelingspijplijn bestaande uit tien producten en een stevig palmares op het vlak van partnerships. Het bedrijf werkt samen met grote internationale onderzoekscentra voor moleculaire oncologie, zoals de Johns Hopkins University, en heeft een aantal commerciële en samenwerkingspartnerships met Veridex LLC, een bedrijf van Johnson & Johnson, Schering-Plough Corp., GlaxoSmithKline Biologicals, Abbott, Merck KgaA, en de afdeling BioScience van Millipore Corporation. De producten van OncoMethylome zijn gebaseerd op de methylatietechnologie, een uitvinding van Johns Hopkins University (VS).

OncoMethylome werd opgericht in januari 2003 en heeft vestigingen in Luik en Leuven (België), in Durham (USA, NC) en in Amsterdam (Nederland).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Lucija Turcinov
Tel. +32-479-801-902
ir@oncomethylome.com
of bezoek : www.oncomethylome.com

Dit persbericht bevat toekomstgerichte verklaringen en inschattingen met betrekking tot de verwachte toekomstige prestaties van OncoMethylome en de markt waarin het bedrijf actief is. Dergelijke verklaringen en inschattingen zijn gebaseerd op verscheidene veronderstellingen en beoordelingen van gekende en niet-bekende risico's, onzekerheden en andere factoren, die redelijk geacht werden toen ze gemaakt werden, maar achteraf ook onjuist kunnen blijken te zijn. Werkelijke gebeurtenissen zijn moeilijk te voorspellen en kunnen afhankelijk zijn van factoren die de vennootschap niet onder controle heeft en die achteraf aanzienlijk kunnen verschillen.

Persbericht PDF

ONCO 2008 Interim report PDF