Senternovem


28-08-2008 | Subsidie voor emissiereductie van niet CO2-broeikasgassen

Aanvragen kan nog tot 15 oktober 2008

Van het verminderen van de uitstoot van methaan bij koeien tot een haalbaarheidsstudie voor een aircosysteem in auto's. Van een energiezuinige koelvitrine zonder F-gassen in een supermarkt tot duurzaam koeltransport. Bent u bezig met projecten die het milieu minder belasten en gaat het om de reductie van niet CO2-broeikasgassen. Of werkt u aan beleid hiervoor in het kader van SLOK? Dan kunt u in aanmerking komen voor subsidie.

Wie?
Bedrijven, onderzoeksinstellingen, universiteiten, milieudiensten. Ook voor gemeenten en provincies is het interessant, omdat emissiereductie van niet CO2-broeikasgassen een onderdeel is van de uitkering Stimulering Lokale Klimaatinitiatieven (SLOK).

Waarvoor?
U kunt subsidie aanvragen voor verschillende typen projecten die de uitstoot van niet CO2-broeikasgassen verminderen zoals: onderzoeksprojecten, haalbaarheidsstudies, ontwikkelingsprojecten, demonstratieprojecten, marktintroductieproducten en toepassingsprojecten.

Voorbeelden van eerder gesubsidieerde projecten Recente voorbeelden van gesubsidieerde projecten zijn: een onderzoek naar verbetering van veevoer gericht op reductie van methaanemissie;

* haalbaarheidsonderzoek en demonstratie voor de toepassing van natuurlijke koudemiddelen in supermarkten;

* en onderzoek naar technieken voor absorptie van lachgas.

Op onze website www.senternovem.nl/rob vindt u een overzicht van projecten in de sectoren koeling, landbouw, de halfgeleiderindustrie, ziekenhuizen, de energiesector en de aluminiumindustrie.

Aanvragen?
Wilt u weten of uw projectidee kans maakt op financiële steun? Dan raden wij u aan om het te bespreken met één van onze adviseurs, voordat u uw aanvraag indient. Bel (030) 214 71 20 voor een afspraak.. Meer informatie vindt u op www.senternovem.nl/rob. Subsidieaanvragen kunt u tot 15 oktober 2008 indienen bij SenterNovem in Utrecht. Het ministerie van VROM stelt de subsidie beschikbaar.

Vereenvoudigde aanvraag haalbaarheidsstudie
Overweegt u het gebruik van natuurlijke koudemiddelen in een supermarkt, een koel/vrieshuis of op een visserijschip? Dan kunt u gebruik maken van de vereenvoudigde subsidieaanvraag. Hetzelfde geldt voor studies die de haalbaarheid en rendabiliteit bepalen van maatregelen die de emissie van methaan op stortplaatsen beperken. Het formulier voor de vereenvoudigde aanvraag kunt u vinden op www.senternovem.nl/rob. Uw subsidieaanvragen kunt u tot 15 oktober 2008 indienen bij SenterNovem in Utrecht. Het ministerie van VROM stelt de subsidie beschikbaar.

Deze subsidieregeling wordt uitgevoerd door ROB, hét programma voor de reductie van niet CO2-broeikasgassen.

Meer informatie

ROB: 1,25 miljoen euro voor klimaatvriendelijke projecten Meer kansen voor Klimaatwinst