ROCvA-'bouwvakkers' gaan voor Gambia

28/08/2008 08:30

ROC van Amsterdam

ROCvA-'bouwvakkers' gaan voor Gambia

Techniekstudenten bouwen vakschool

Trilnaalden, waterpassen, sterke spieren en vooral gezond verstand voor Afrika. Twintig talentvolle techniekstudenten van het ROC van Amsterdam (ROCvA) en opleidingsbedrijf SSP Amsterdam zoeken zuidelijker streken op om hun medestudenten te helpen bij het bouwen van een vakschool. Hun doel: opleidingstheorie en -praktijk ten uitvoering brengen ten bate van jongeren in het Gambiaanse beroepsonderwijs. En lekker veel vakkennis uitwisselen.

Het Gambia Technical Training Institute in het dorp Soma, provincie Mansakonko - dat is de bestemming van de twintig studenten en hun begeleiders. Het onderwijsinstituut is een school voor beroepsonderwijs in het westen van het land. Vanuit Nederland kunnen de twintig ROCvA-talenten rekenen op ondersteuning in de vorm van deskundigheid, mankracht, geld en materialen. Belangrijke schakel is de professionele begeleiding ter plekke, die wordt verzorgd door de vakmannen van het Amsterdamse aannemersbedrijf Selie. De bouwers van Selie helpen de aankomende bouwers van het ROCvA, die op hun beurt de Gambiaanse studenten Bouwkunde de fijne kneepjes van hun bouwprofessies bijbrengen.

Partners

Een grote rol in het Gambia-project is weggelegd voor Bouwend Amsterdam, de werkgeversorganisatie voor de bouw- en infrabedrijven in de regio Amsterdam en de stichting Gered Gereedschap. De leden van Bouwend Amsterdam zamelden grote voorraden bouwmaterialen in, die onverkrijgbaar maar tegelijkertijd onmisbaar zijn in West-Afrika. Stichting Gered Gereedschap levert alle benodigde gereedschappen voor de inrichting van de praktijklokalen. Bovendien heeft Gered Gereedschap samen met leerlingen van het ROCvA een zeecontainer omgebouwd, die in Soma als werkplaats dient.

Werkwijze

Zodra de container met bouwmaterialen in Soma is gearriveerd, vertrekken de studenten naar hun plaats van bestemming. Aldaar treffen zij eerst de voorbereidingen voor het bouwproces. De fundering van het gebouw is vorig jaar aangelegd door de leerlingen van de Gambiaanse school. Na een week zelfstandig werken, staan de professionals van Selie de studenten een aantal dagen bij. Daarna voltooien de Nederlandse en Gambiaanse studenten het bouwwerk zonder verdere hulp van professionals. Tijdens het bouwen gaat speciale aandacht gaat uit naar kolommen storten en daar een eerste verdieping op plaatsen.

Voortrekkers

Een van de voortrekkers van de troep van twintig ROCvA- en SSP studenten is Hrova Malbasic. Zijn vooruitblik: "Wat ik verwacht, is dat we tijdens ons Gambia-project vooral ervaring opdoen met het overdragen van onze vakkennis. En het is natuurlijk geweldig om samen met anderen iets moois neer te zetten. Dit wordt zeker een onvergetelijke ervaring!"


-------------------

Het ROC van Amsterdam (ROCvA) is het meest innovatieve ROC van Nederland met vestigingen in Amsterdam, Amstelveen, Hilversum en Hoofddorp. Aan het onderwijs nemen meer dan 37.000 studenten deel van 13 jaar en ouder. De opleidingen worden verzorgd door bijna vierduizend medewerkers. Het ROC van Amsterdam leidt op voor nagenoeg alle beroepsrichtingen - van vliegtuigmonteur en banketbakker tot webdesigner en grimeur.





http://www.rocva.nl


Noot voor de redactie:

Noot van de redactie (