EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

PERSBERICHT

27 augustus 2008

EVO EN TLN: RIJKSWATERSTAAT MAAKT BEVEILIGDE PARKEERPLAATSEN ONVINDBAAR VOOR CHAUFFEURS

Tot grote woede van EVO, TLN en Les Routiers Européens heeft Rijkswaterstaat (RWS) in een bezwaarprocedure de bewegwijzering langs de snelweg naar Truckparking Nieuwland bij Alblasserdam afgewezen. Het vervoerend bedrijfsleven pleit in haar strijd tegen ladingdiefstal al jaren voor meer beveiligde parkeerplaatsen voor vrachtverkeer. Zonder aanduidingsborden langs de snelweg weten chauffeurs deze parkeerplaatsen niet te vinden. EVO, TLN en les Routiers Européens roepen Minister Eurlings dan ook op om zijn eerdere toezegging om te zorgen voor goede bewegwijzering, waar te maken.

Ladingdiefstal op onbeveiligde parkeerplaatsen is een groot probleem. Verzekeraars raden chauffeurs daarom aan om gebruik te maken van beveiligde parkeerplaatsen, maar die zijn er veel te weinig. EVO, TLN en Les Routiers Européens vinden het dan ook onbegrijpelijk dat RWS weigert goede bewegwijzering te plaatsen bij de weinige beveiligde parkeerplaatsen die er zijn. Het commentaar van Rijkswaterstaat luidt: De truckparking voldoet niet helemaal aan de omschrijving in de richtlijnen . De afwijzing is echter gebaseerd op sterk verouderde richtlijnen voor bewegwijzering.

In 2004 hebben de overheid, Verbond van verzekeraars en het bedrijfsleven het Convenant Aanpak Criminaliteit Wegtransport ondertekend. Naar aanleiding hiervan worden de richtlijnen nu vernieuwd. De uitwerking en uitvoering hiervan nemen echter veel tijd in beslag. RWS heeft te kennen gegeven niet op de zaken vooruit te willen lopen. En dit terwijl Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat nog begin dit jaar in een brief aan de Tweede Kamer expliciet heeft aangegeven belang te hechten aan goede bewegwijzering naar veilige parkeerlocaties. Eurlings benadrukt zelfs dat verzorgingsplaatsen die vallen onder de categorie van strenger beveiligde parkeerplaatsen en die niet direct gelegen zijn aan het hoofdwegennet, uiteraard wel goed vindbaar dienen te zijn.

RWS slaat met de afwijzing van de bewegwijzering niet alleen het advies van de minister van Verkeer en Waterstaat in de wind, maar gaat bovendien volstrekt voorbij aan het groot aantal diefstallen op openbare en onbeveiligde parkeerterreinen dat aan de orde van de dag is. Het wordt volgens EVO, TLN en Les Routiers Européens dan ook hoog tijd dat RWS haar verantwoordelijkheid neemt en de chauffeur goed de weg wijst.

De truckparking Nieuwland bij Alblasserdam is de enige echt goed beveiligde parkeervoorziening met een pasjessysteem. Een voorbeeld van parkeerplaatsen die nodig zijn in een netwerk van beveiligde parkeerlocaties in Nederland en in Europa. De parkeerplaats is op zo n 1500 meter van de snelweg gelegen, aan het onderliggend wegennet.