European Parliament


Nieuwsitem
PDF

Moeten gekloonde dieren worden gebruikt voor de voedselvoorziening?

Landbouw - 27-08-2008 - 12:32

Moeten gekloonde dieren worden gebruikt voor de voedselvoorziening?

Wie herinnert zich niet het schaap Dolly, het eerste gekloonde dier in 1996. Sindsdien hebben onderzoekers dieren zoals koeien, varkens, geiten, honden en katten gekloond. Is het ethisch verantwoord om dieren te klonen voor commerciële doeleinden? Nee, zo stellen de leden van de landbouwcommissie. Nadat zij in juni al pleitten voor een EU-verbod voor het klonen van dieren voor de voedselvoorziening, zullen ze volgende week tijdens de plenaire vergadering de Commissie ondervragen over de kwestie.
Hoewel Dolly wereldberoemd werd, zijn veel mensen huiverig voor het eten van gekloonde schapen of het drinken van hun melk. Klonen is vooralsnog geen commerciële praktijk in Europa en producten van gekloonde dieren zijn zover bekend niet op de Europese markt verschenen.

Volgens de Europese Commissie staan gekloonde producten echter op het punt om op grote schaal commercieel gebruikt te worden. Ze zouden voor 2010 wereldwijd in de voedselketens worden opgenomen.

Commissie wordt ondervraagd

De leden van de landbouwcommissie in het Europees Parlement hebben een reeks van mondelinge vragen (op initiatief van voorzitter Neil Parish) aangenomen over het onderwerp die bestemd zijn voor de Europese Commissie. Deze zullen op de eerste dag van de komende plenaire vergadering in Brussel volgende week worden gesteld.

De leden van het Europees Parlement willen weten of de Commissie het klonen van dieren en hun nakomelingen voor voedsel ethisch verantwoord vindt; of het een nadelig effect heeft op het welzijn van dieren; of de Commissie op lange termijn het welzijn van dieren kan waarborgen en indicaties kan geven betreffende de gezondheid van gekloonde dieren en hun nakomelingen en wat de Commissie heeft gedaan om de consument te informeren over het onderwerp.

"Klonen veroorzaakt ernstig lijden"

De voorzitter van de landbouwcommissie, de Brit Neil Parish (Europese Volkspartij) wijst op het lijden van gekloonde dieren in deze kwestie: "Deze dieren lijden aan veel meer aandoeningen en leven over het algemeen korter. Vanuit het oogpunt van de landbouw bestaan er verder ernstige vragen over het effect hiervan op de vatbaarheid van genenbank gekloonde dieren voor het uitbreken van ziekten."

Voor het Britse Europese Parlementslid Caroline Lucas (fractie De Groenen) is "het vooruitzicht van gekloonde dieren voor de voedselproductie uiterst zorgwekkend; dit moet dan ook worden tegengegaan."

De Griekse Katerina Batzeli (PES) liet ons tenslotte weten dat "er ethische en morele dilemma's bestaan in het klonen van dieren voor voedsel, vooral wat betreft de technologie en de mogelijke pogingen mensen te klonen." Batzeli is ook van mening dat het gebruik van vlees of melk van een gekloond dier grote gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

De Europese Commissie zal op dinsdag 2 september antwoorden op de vragen van de Europese Parlementsleden tijdens de eerste plenaire zitting na het zomerreces in Brussel.

REF.: 20080827STO35494

Nadere informatie :
De persdienst over het onderwerp (EN)Mondelinge vraag over het klonen van dieren voor de voedselproductieDe commissie Landbouw en plattelandsontwikkelingProfiel van Neil Parish