Ingezonden persbericht


Een toelichting op CO.NL

Luxemburg en Amsterdam, 22 Augustus 2008 ­ De afgelopen weken heeft EuroDNS meerdere vragen ontvangen over de in juni gelanceerde CO.NL service. Aangezien de nodige registrars hun belangstelling in de service inmiddels kenbaar hebben gemaakt of zich al hebben aangemeld, wil EuroDNS voor potentiële klanten en resellers de voordelen en implicaties van CO.NL nog eens benadrukken.

"De interesse voor CO.NL is inderdaad behoorlijk groot, zowel in Nederland als daarbuiten'' bevestigt Sander Scholten, verantwoordelijk voor CO.NL bij EuroDNS, "daarom vinden wij het belangrijk dat potentiële registranten geïnformeerd zijn over de verschillen tussen CO.NL en SIDN. Hoewel het altijd duidelijk was dat er geen relatie is tussen beide organisaties vindt EuroDNS het wel van belang om de meest gestelde vragen nogmaals te beantwoorden''.

Door een specifieke "co.nl & nl FAQ" beschikbaar te stellen voor geïnteresseerden, maakt EuroDNS gebruik van alle aandacht die CO.NL heeft gekregen en tegelijkertijd worden potentiële registranten in de gelegenheid gesteld om een geïnformeerde keuze te maken. Zo wordt in het eerste artikel van de FAQ ondermeer uitgelegd dat de registratie van een .co.nl subdomein bij EuroDNS (als CO.NL Operator) niet moet worden verward met de registratie van een .nl domein bij SIDN, de Nederlandse registry. SIDN is niet betrokken bij de registratie of servicing van .co.nl subdomeinen bij EuroDNS.

Binnen het door EuroDNS en haar Nederlandse partners opgestelde beleid is het CO.NL domein geregistreerd ten faveure van de internet community en worden .co.nl subdomeinen dus bruikbaar als internetadres (email, web etc, zoals tim@mijnnaam.co.nl of www.mijnbedrijf.co.nl) zonder lokale aanwezigheid vereisten. Houders van een .NL domeinnaam zullen tijdens de eerste fase, de zgn 'Grand Father', op een eenvoudige wijze hun overeenkomstige CO.NL domein tijdelijk exclusief kunnen vastleggen. Hierna volgen de Sunrise periode voor merkrechthouders en de volledige openstelling van CO.NL in het eerste kwartaal van 2009.

Belangstellenden kunnen de FAQ ook vinden op de website van de CO.NL Operator: http://domain.co.nl/nl/co.nl-.nl-faq.html.


1. Wordt CO.NL gemanaged door SIDN?
Nee. Het CO.NL domein is inderdaad vastgelegd bij SIDN (zoals ieder .NL domein), maar de service die EuroDNS aanbiedt op basis van dit domein wordt geheel onafhankelijk van SIDN, de .NL Registry, aangeboden. Daarom moet de registratie van een .co.nl subdomein (zoals door EuroDNS aangeboden als CO.NL Operator) niet worden verward met de registratie van een .nl domein bij SIDN, de officiële registry van de .NL extensie. SIDN is niet betrokken bij de registratie of servicing van .co.nl subdomeinen.


2. Is er een verschil tussen CO.NL en andere third level domeinnamen zoals CO.UK of CO.JP? Technisch gezien, ja. Domeinnamen onder het second level CO.UK worden gemanaged door Nominet Plc (de .UK Registry) en domeinnamen onder CO.NL worden niet gemanaged door SIDN (de .NL Registry).

EuroDNS heeft het CO.NL domein wel geregistreerd om iedere geïnteresseerde gebruiker de kans te geven om een eigen naam te gebruiken op het third level (ofwel als subdomein). Vanuit een praktisch oogpunt is er dan ook geen verschil: http://www.abc.co.nl kan naar dezelfde webpagina leiden als http://www.abc.co.uk en email verzonden naar mail(at)mydomain.co.nl zal u net zo eenvoudig bereiken als mail(at)mydomain.co.jp. CO.NL is zo opgebouwd dat iedere andere server (FTP, Telnet...) ook kan worden gebruikt.


3. Waarom CO.NL gebruiken wanneer .NL goed werkt? CO.NL is niet bedoelt om .NL te vervangen. Het kan evenwel een waardevol alternatief zijn in een verschillende gevallen. Zo wijst onderzoek bijvoorbeeld uit dat klanten die gewend zijn aan hun lokale CO.XX domeinnamen de neiging hebben om bedrijven of merken te zoeken op een ander CO.XX adres. Als gevolg kan het gebruik van http://www.uwbedrijfsnaam.co.nl in combinatie met http://www.uwbedrijfsnaam.nl uw bezoekersaantallen vergroten uit het Verenigd Koninkrijk (co.uk), India (co.in) of één van de andere 45 landen die een co.xx domeinextensie gebruiken.


4. Waarom ondersteunt EuroDNS CO.NL?
EuroDNS is een omvangrijke domeinnaam registrar, met een top 10 positie in veel Europese landen (Frankrijk, België etc). Het bedrijf heeft er altijd naar gestreefd om internet gebruikers te dienen met meer openheid en vooruitstrevende manieren om hun producten en diensten te kunnen aanbieden met de gewenste locale identiteit. Als CO.NL Operator brengt EuroDNS een nieuwe flexibiliteit in de Nederlandse markt die haar klanten wereldwijd de mogelijkheid geeft om te communiceren met een .NL adres zonder aanvullende eisen.


5. Kan ik een CO.NL domein registreren bij iedere SIDN deelnemer? Omdat CO.NL verder geen link heeft met SIDN, zijn de deelnemers van SIDN niet zonder meer geaccrediteerd om CO.NL domeinnamen te registreren. De lijst met CO.NL Registrars groeit overigens snel en omvat al veel omvangrijke Nederlandse en Internationale registrars. Een overzicht staat op www.domain.co.nl gepubliceerd.


6. Kan ik een CO.NL domein registreren bij iedere ICANN registrar? Omdat CO.NL geen link heeft met ICANN, zijn bij ICANN aangesloten registrars niet automatisch geaccrediteerd om CO.NL domeinen te registreren. De lijst met CO.NL Registrars groeit overigens snel en omvat de nodige ICANN accredited registrars.


7. How will CO.NL deal with my trademark rights? Hoewel CO.NL draait om openheid, moet dit derden geen kansen bieden om inbreuk te maken op bestaande merkrechten. Ter bescherming van deze rechten wordt CO.NL in fases gelanceerd:
- De eerste fase is de « Grand Father ». Tijdens deze periode heeft iedere registrant van een .NL domein automatisch tijdelijk het exclusieve recht om het overeenkomstige CO.NL domein vast te leggen. Indien er tijdig actie wordt ondernomen is de Grand Father voor een beperkte toeslag de eenvoudigste manier om zeker te stellen dat niemand anders uw naam vastlegt.
- De tweede fase is de « Sunrise ». Deze periode is bedoeld voor iedere merkrechthouder, of deze nu in Nederland woont of in Zuid Afrika. De Sunrise is dè gelegenheid voor merkrechthouders om hun rechten te beschermen voordat de registratie van CO.NL domeinen mogelijk wordt voor het grote publiek.


8. Hoe zal EuroDNS de stabiliteit van CO.NL verzorgen? Aan de technische kant wordt CO.NL ondersteund door de gehele EuroDNS infrastructuur met een ruimschootse capaciteit en state of the art aansluitingen. EuroDNS is in 2002 opgericht als een dochteronderneming van Datacenter Luxembourg en is trots op de stabiliteit en flexibiliteit van haar systemen die momenteel worden gebruikt door de top van het bedrijfsleven. (Fortune-500)

Aan de policy kant wordt CO.NL ondersteund door belangrijke partijen uit de industrie, zoals Deloitte/Laga tijdens de Sunrise CO.NL, die CO.NL de juiste tools verschaffen om de (merk)rechten van haar klanten te beschermen.

Afsluitend, omdat CO.NL is geregistreerd bij SIDN, is de stabiliteit deels afhankelijk van de Registry's goodwill. Aangezien CO.NL in volledige overeenstemming met SIDN's algemene voorwaarden wordt gebruikt ligt ook hier geen risico.


9. Is er een geschillenregeling voor CO.NL?
Hoewel de provider op dit moment nog vertrouwelijk is, kunnen wij bevestigen dat geschillen rondom CO.NL domeinen zullen worden behandeld door een UDRP-achtig system dat wordt verzorgd door één van de grootste partijen op dit gebied in Europa. Deze organisatie zal zorg dragen voor een snelle en efficiënte manier om merkrecht geschillen op te lossen.


10. Is de prijs voor een CO.NL registratie identiek aan de prijs voor een .NL domein? Nee. Omdat CO.NL en SIDN verder geen relatie hebben hoeft de prijsstructuur ook niet identiek te zijn. Verder zullen de prijzen tijdens de openstelling van CO.NL (de zgn 'Sunrise') hoger liggen omdat iedere aanvraag moet worden geverifieerd door Deloitte/Lage op de relevante (merk)rechten van derden.

Verder zijn registrars die de CO.NL accreditatie overeenkomst hebben afgesloten volledig vrij om hun eigen prijs te bepalen voor de standaard registratie en jaarlijkse verlenging en eventuele aanvullende diensten.

Contact:
Sander Scholten
General Manager
CO.NL Operator
mobile: +31 6 11625540
email: sscholten@domain.co.nl

Over CO.NL
De CO.NL Operator is opgericht in 2007 om de uitgifte van domeinnamen met een .co.nl extensie te verzorgen en alle geregistreerde .co.nl domeinnamen te beheren. De organisatie opereert onder de nationale Nederlandse TLD die wordt beheerd door de SIDN maar heeft geen verdere relatie met deze stichting.

Domeinnamen
Eind 2007 stonden er wereldwijd 146 miljoen domeinnamen geregistreerd. Ongeveer 55 miljoen daarvan zijn uitgegeven onder een country code Top Level Domain (ccTLD) zoals de .nl en de .co.uk. De overige namen zijn onder een general Top Level Domain (gTLD) uitgegeven, zoals de .com en de .net. Op basis van het aantal domeinnaam registraties per inwoner staat Nederland in de wereld eenzaam aan de top met meer dan 20 namen per 100 inwoners. Het totale aantal registraties onder de .nl plaatst Nederland in de ccTLD ranglijst op de vierde positie, na Duitsland, China en het Verenigd Koninkrijk. (bronnen: Verisign en SIDN)