Vereniging Natuurmonumenten


HERSTEL WOOLDSE VEEN
27-08-2008

Internationale betekenis Het Wooldse veen vormt samen met het aangrenzende Duitse Burlo-Vardingholter Venn een hoogveengebied van internationale betekenis. Het kenmerkende open veenlandschap groeit steeds verder dicht en zeldzame en bedreigde planten- en diersoorten verdwijnen. Natuurmonumenten maakt zich sterk voor het behoud van het hoogveen in de Achterhoek en zal in de maanden augustus en september werkzaamheden uitvoeren om het veen te redden. Gedurende de werkzaamheden blijft het natuurgebied toegankelijk voor wandelaars

Te droog
Het veengebied is te droog. In warme zomers zakt het grondwater te ver uit en verdampt een groot deel van het regenwater in het gebied. Daarnaast is er invloed van bemesting van graslanden in en rond het natuurgebied. Door deze verdroging en vermesting is het gebied grotendeels dichtgegroeid met bomen en struiken. Deze bomen en struiken verdampen dermate veel water dat de verdroging steeds verder toeneemt.

Werkzaamheden
Natuurmonumenten heeft het PAN (Particulier Agrarisch Natuurbeheer) uit Winterwijk opdracht gegeven bomen en struiken op een aantal plekken te verwijderen. Dit gaat verdroging tegen en het geeft ruimte aan soorten als de hoogveenglanslibel, gladde slang en het heideblauwtje. De heikikker is al bijna verdwenen uit het gebied, maar door het herstel van voortplantingsplaatsen zal deze soort weer een levensvatbare populatie kunnen opbouwen. Tegelijkertijd vinden in het aangrenzende Duitse hoogveengebied vergelijkbare werkzaamheden plaats. De uitwisseling met Duitse populaties zal hierdoor in de toekomst weer normaal zijn. Om het hoogveen blijvend te behouden, zijn in de toekomst meer maatregelen nodig.

Subsidie
De werkzaamheden worden gesubsidieerd door het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid en de Stichting Waardevol Cultuur Landschap Winterswijk. Daarnaast betalen Natuurmonumenten en de Duitse collega's een deel van de kosten.

Meer informatie
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: beheerder Barry Teunissen, tel. 0543 51 39 41