Gemeente Geertruidenberg


Rampenoefening in Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant

De gemeente Geertruidenberg doet mee aan een rampenoefening die de komende dagen gehouden zal worden.

Op een nog onbekende datum in de periode tot en met zondag 14 september houdt de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid in de Veiligheidsregio Midden en West Brabant, voor de operationele diensten (politie, brandweer en de geneeskundige hulpverlening) en de gemeenten Breda, Tilburg, Geertruidenberg en Moerdijk een onaangekondigde rampenoefening. De oefening moet een verrassing zijn voor de hulpverleners en hun bestuurders; daarom blijft de precieze datum tot het laatste moment geheim. Op het moment dat u dit verhaal leest kan de oefening dus al achter de rug zijn! Vooral de organisatie rondom een ramp zal geoefend worden; er zal buiten het gemeentehuis nauwelijks iets van de oefening te merken zijn.

Waarom deze oefening?

Het is belangrijk dat de hulpverleningsdiensten en de gemeenten goed zijn voorbereid op eventuele rampen. De Inspectie OOV bekijkt daarom of de hulpverleningsdiensten van alle regio's in Nederland een ramp het hoofd kunnen bieden. De veiligheid in de regio blijft tijdens de oefening uiteraard gewaarborgd. Als er zich een echte ramp of groot ongeval voordoet in de Veiligheidsregio Midden en West Brabant, dan kan de oefening geheel of gedeeltelijk worden afgeblazen.

Wat te doen in geval van een echte ramp?

Deze keer gaat het om een oefening, maar heeft u er wel eens over nagedacht wat te doen in geval van een échte ramp?

Natuurlijk, elke ramp is anders, maar toch zijn er dingen die u bij elke ramp kunt doen. Als voorbereiding of tijdens de ramp zelf.

Zo kunt u zich voorbereiden:


· Zorg dat u een radio op batterijen heeft.


· Stel de regionale rampenzender (Omroep Brabant) in op uw radio: frequentie 87.6.


· Zorg dat u een noodvoorraad in huis heeft, denk hierbij bijvoorbeeld aan een zaklamp, batterijen, een eerstehulpdoos, lucifers en kaarsen. Zorg ook dat u voldoende medicijnen in huis heeft als u deze nodig heeft en denk aan zaken als drinkwater en houdbaar voedsel.


· Kijk altijd even waar de nooduitgang is als u een gebouw binnenkomt.


· Zijn er in uw omgeving mensen die extra hulp nodig hebben tijdens een ramp? Bespreek met hen wat u voor hen kunt doen.


· Bent u gehandicapt? Bereid u dan voor via www.nietbangmaarvoorbereid.nl.


· Wilt u gedetailleerdere informatie over risico's in uw woonomgeving? Kijk dan op www.risicokaart.nl.

Dit moet u doen bij een ramp:


· Als u de sirene hoort, blijf binnen of ga naar binnen. U loopt buiten juist gevaar. Sluit deuren, ramen en ventilatiesystemen.


· Zet radio aan op de rampenzender.


· Volg de aanwijzingen van overheid en hulpverleners op.


· Haal uw kinderen niet uit school; de schoolleiding vangt uw kinderen op.


· Help anderen zoveel mogelijk, maar zorg altijd eerst voor uw eigen veiligheid.


· Ook al doet de telefoon het nog, ga niet onnodig bellen om het telefoonnet niet te veel te belasten. Mensen die de telefoonlijn door spoed hard nodig hebben, komen er dan niet doorheen.


· Voor actuele lokale informatie kunt u ook kijken op


· internet: www.geertruidenberg.nl en www.crisis.nl


· TV: Omroep Brabant (tv en teletekst 112) en de kabelkrant (SLOG)

Uitgebreide informatie, een test om te kijken of u goed voorbereid bent en een rampeninstructie vindt u op www.denkvooruit.nl.