Ingezonden persbericht


de groene waterschapspartij met hart voor blauw

PERSBERICHT WATER NATUURLIJK
28 augustus 2008

Water Natuurlijk Fryslân kiest Roel de Jong als lijsttrekker

Leeuwarden - In november vinden verkiezingen plaats voor Wetterskip Fryslân. Het regiobestuur van de stichting Water Natuurlijk in Fryslân heeft Roel de Jong uit Oranjewoud aangewezen als lijsttrekker.

Water Natuurlijk is een nieuwe, niet politieke organisatie die in álle 26 waterschappen meedoet. In Fryslân wordt Water Natuurlijk gesteund door It Fryske Gea, de Vereniging Natuurmonumenten, de Waddenvereniging, de Hengelsportfederatie Fryslân, de Bond Friese VogelWachten (BFVW), het IVN en de Friese Milieu Federatie.

Lijsttrekker
Ir. Roel de Jong is in het dagelijkse leven senior projectmanager/plaatsvervangend secretaris van de Raad voor de Wadden. Tevens is hij dagelijks bestuurslid van Wetterskip Fryslân. De Jong is dè man die opkomt voor veilige dijken en natuur, recreatie en landschap. Hij wil meer natuurlijke oevers en waterplanten, uitbreiding van de Friese boezem en een natuurlijker peilbeheer binnen de Friese boezem. Ook nieuwe en veilige zwemlocaties in de natuur staan hoog op zijn verlanglijstje. De Jong ziet mogelijkheden voor 10 ­ 20% efficiencywinst in kosten en milieurendement in de waterketen door gericht afkoppelen, minder overstorten en introductie nieuwe zuiveringstechnieken (afvalwater wordt grondstof). De lijsttrekker van Water Natuurlijk pleit tevens voor verbetering van de visstand. Hij zal een palingherstelplan opstellen en uitvoeren. Tenslotte kan de waterkwaliteit nog veel beter. Amfibieën, vissen en andere waterdieren moeten zich weer ongehinderd kunnen verplaatsen. Zodat onze (klein)kinderen weer kikkers en visjes kunnen vangen en we weer veilig kunnen zwemmen en sporten in een aangename omgeving. Kortom meer kunnen genieten van het water, in het buitengebied én in de Friese dorpen en steden.

Missie Water Natuurlijk
De missie van Water Natuurlijk luidt: werken aan gezond, veilig, schoon en betaalbaar water, met ruimte voor natuur en recreatie. Duurzaamheid en inspelen op klimaatveranderingen vraagt om vernieuwend beleid, met voldoende ruimte voor water. Het vraagt ook om zorgvuldigheid in de uitvoering en om serieus overleg met belanghebbenden en bewoners. Traditioneel zijn de economische belangen van landbouw en bedrijven sterk vertegenwoordigd in Wetterskip Fryslân. Met Water Natuurlijk Fryslân wil Roel de Jong ook de stem van de burger en de natuur laten horen. Natuurlijk en recreatief aantrekkelijk water is immers van groot belang voor de eigen woon-, werk- en leefomgeving.