Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst

Persbericht

Amsterdam, donderdag 28 augustus 2008

TAX-videoclipfonds krijgt vervolg in 2009

In oktober 2008 bestaat de experimentele TAX-videoclipregeling twee jaar. Het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (Fonds BKVB) en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties, hebben na een evaluatie besloten door te gaan met de regeling. Een adviescommissie zal vanaf januari 2009 weer nieuwe subsidieverzoeken beoordelen. In de komende vier maanden worden geen aanvragen in behandeling genomen, maar gaat de huidige adviescommissie zelf projecten initiëren door actief te zoeken naar onverwachte combinaties van beeldmakers en artiesten. Geïnteresseerden kunnen de commissie attenderen op hun werk via de website www.videoclipfonds.nl.

Het TAX-videoclipfonds werd op 5 oktober 2006 gepresenteerd tijdens het jaarlijkse pop@film-programma op het Nederlands Film Festival. De in beginsel twee jaar lopende regeling was een initiatief in het kader van het actieprogramma Cultuur en Economie van de Ministeries van OCW en EZ. In de uitvoering van de experimentele regeling bundelden het Fonds BKVB en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties hun krachten. Om de aanvragen voor subsidie te beoordelen stelden de twee fondsen in 2006 een commissie samen bestaande uit drie adviseurs: Arjen Davidse, hoofd popmuziek bij Muziek Centrum Nederland, David Kleijwegt, (pop)journalist en programmamaker en Jan Schuijren, curator beeldende kunst. De commissie kreeg een dubbele opdracht mee. Enerzijds het beoordelen van subsidieverzoeken van beeldmakers, popartiesten, platenmaatschappijen, producenten en ieder ander met een goed idee voor een videoclip. Anderzijds het initiëren van projecten door actief te zoeken naar onverwachte, prikkelende of bijzondere combinaties van beeldmakers en artiesten.

Het doel van het TAX-videoclipfonds is om de artistieke kwaliteit van Nederlandse videoclips een impuls te geven en om de samenwerking tussen beeldmakers en (pop)artiesten te stimuleren en te versterken. Sinds 1 oktober 2006 hebben 43 videoclips een positief advies van de commissie gekregen. Op de website van het TAX-videoclipfonds (www.videoclipfonds.nl) zijn de clips die inmiddels zijn afgerond te bekijken. De videoclip Grip van zZz/Roel Wouters (a.k.a. Xelor) heeft dit jaar de titel Clip de l'année op het Festival du Clip gewonnen.

Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties

Titia Vuyk, Stafmedewerker Communicatie
Herengracht 609
1017 CE Amsterdam
T 020 623 39 01
F 020 625 74 56
E titia.vuyk@stimuleringsfonds.nl
I www.stimuleringsfonds.nl

Fonds BKVB
Mirjam Beerman, Hoofd Publiciteit & Voorlichting
Postbus 773
1000 AT Amsterdam

T 020 5231523

F 020 5231541

E mbeerman@fondsbkvb.nl
I www.stimuleringsfonds.nl