KPN NV


Nederlandse ondernemer verspilt ruim 3 uur per dag

Den Haag, 28-8-08

De Nederlandse ondernemer verspilt ruim 3 uur per dag omdat hij of zij buiten kantoor niet door kan werken. Door files, wachten op afspraken en het gemis aan apparatuur om zaken af te handelen bij klanten of onderweg gaat veel kostbare tijd verloren. Tijd die volgens de eigenaars van restaurant Flinstering (winnaars van Mijn tent is top!) en Iens Boswijk van restaurantsite Iens.nl beter besteed kan worden aan nadenken over wat er beter kan in het bedrijf of meer lezen over je vak. Bijna de helft van de Nederlandse bedrijven beschikt alleen over vaste werkplekken op kantoor. Bij bedrijven die mobiel werken mogelijk maken, zijn de laptop, de mobiele telefoon en de smartphone het populairst. Dit blijkt uit onderzoek van De Vos en Jansen, uitgevoerd onder 503 MKB'ers in opdracht van KPN.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim vier op de tien bedrijven tijdswinst als belangrijk pluspunt van mobiel werken ziet, naast gemak en flexibiliteit richting klanten. Dat de tijdswinst inderdaad aardig kan oplopen, blijkt uit het feit dat bedrijven aangeven met mobiel werken ruim 3 uur per dag te kunnen besparen. Ook voor kleine bedrijven tikt het flink aan: de een- en tweemanszaken schatten dat dit in totaal bijna 2 uur per dag scheelt.

Niet alleen efficiënter

Als ondernemers niet gebonden zijn aan een vaste werkplek, geeft dit ruim de helft van de ondernemers naast meer tijdswinst ook meer rust en gemak. Jasper Bronkhorst, eigenaar van restaurant Flinstering en winnaar van het tv-programma Mijn tent is top2008!:

`Ik zou 3 uur extra per dag goed kunnen gebruiken om rustig na te denken over de toekomst van Flinstering. Door de drukte kom ik daar nu niet aan toe. En dat terwijl regeren vooruitzien is. Tijd voor bezinning is noodzakelijk om je bedrijf succesvol te maken. Zijn we goed bezig? Wat kan er beter? Hoe willen we er volgend jaar voor staan? Als je tijd hebt om daarover na te denken, krijg je meer grip op je onderneming.'

Bijna de helft (49%) ziet de flexibiliteit ook als een meerwaarde voor hun klanten. Een derde van de ondernemers gelooft zelfs dat medewerkers er veel productiever van worden. `Ik geloof dat verandering van werkomgeving de creativiteit van de mens stimuleert en daardoor het werk inspirerender wordt', aldus Iens Boswijk, bekend van de restaurantsite Iens.nl. `Hierdoor worden mensen loyaler ten opzichte van hun werk. Ik zou dit dus niet alleen voor ondernemers bepleiten, maar ook voor grotere bedrijven en hun werknemers. Daarnaast zou ik met 3 uur extra tijd per dag meer dingen kunnen doen waar ik nu te weinig tijd voor neem, zoals veel meer lezen over mijn vak, nieuwe media en culinaire ontwikkelingen, en dat klinkt me als muziek in de oren.'

Mobiel werken voor ondernemers
KPN stimuleert het efficiënt en makkelijk onderweg werken bij ondernemers door heel Nederland. KPN ondersteunt dit ook door partner van Nederland Bereikbaar te zijn. Meer informatie over mobiel werken staat op kpn.com/mobielwerken.