Gemeente Alkmaar


---

Alkmaar, 28 augustus 2008

Huisvuilcentrale Alkmaar denkt aan uitbreiding

Vanwege ideeën die er leven om de Huisvuilcentrale in Alkmaar uit te breiden, is een aanvraag om een milieuvergunning van NV Huisvuilcentrale Noord-Holland (HVC) vorige week door de provincie Noord-Holland ter inzage gelegd. Als de HVC zou besluiten om uit te breiden, komt er een zesde verbrandingslijn bij naast de vier bestaande verbrandingslijnen en de bio-energiecentrale. De stukken zijn onder meer in te zien op het Stadskantoor te Alkmaar.

Gemeenteraad ingelicht
Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag de gemeenteraad ingelicht over de aanvraag voor een milieuvergunning. Niet alleen de aanvraag kan worden ingezien, maar ook de daarbij behorende milieueffectrapportage. HVC heeft de aanvraag ingediend omdat het overheidsbedrijf voorbereid wil zijn op ontwikkelingen die op langere termijn mogelijk leiden tot de behoefte aan extra verbrandingscapaciteit. Omdat de aanvraagprocedures voor de benodigde vergunningen doorgaans veel tijd in beslag nemen, heeft HVC de procedure voor een milieuvergunning nu reeds in gang gezet.

Nog geen besluit genomen
NV Huisvuilcentrale Noord-Holland is een overheidsbedrijf, waarvan gemeenten zoals Alkmaar aandeelhouder zijn. Wethouder Binnendijk van Alkmaar is namens diverse gemeenten lid van de Raad van Commissarissen van HVC. Hij benadrukt dat de HVC nog geen besluit heeft genomen over een mogelijke uitbreiding: "Dat besluit wordt pas genomen nadat de voor- en nadelen ook met alle aandeelhouders zijn besproken."

Afval uit 200.000 vuilniswagens nu gestort
Wethouder Binnendijk licht toe: "Aanleiding voor de wens van HVC om uit te breiden is de enorme hoeveelheid afval in Nederland die in 2006 is gestort, terwijl deze ook verbrand had kunnen worden als er genoeg capaciteit was geweest. In 2006 ging het om meer dan 2 miljard kilogram (2.000.000.000 kg). Dat staat gelijk aan maar liefst 200.000 volgeladen vuilniswagens, zo lang als een file met vuilniswagens van hier naar Gibraltar. Momenteel zijn er in Nederland niet genoeg ovens voor brandbaar afval van huishoudens en bedrijven. Daarom wordt veel afval gestort, deels in het buitenland. Een zesde oven in Alkmaar zou wellicht een deel van die hoeveelheid kunnen verwerken. Verbranding van afval wordt steeds meer als milieuvriendelijke oplossing gezien voor het afvalprobleem, door de moderne techniek die veel schoner is geworden en de mogelijkheid om hiermee duurzame energie op te wekken."

Nog meer procedures
De aanvraag voor een milieuvergunning is slechts een van de procedures die moeten worden gevolgd. Indien de HVC zou besluiten om een zesde verbrandingslijn te willen bouwen, volgen ook procedures volgens de Wet verontreiniging oppervlaktewateren, de Ontgrondingenwet, de Grondwaterwet en de Woningwet (i.c. de bouwvergunning).

Stukken ter inzage
Tot en met 3 oktober liggen de stukken ter inzage, onder andere op het Stadskantoor van Alkmaar. Binnen deze periode kan iedereen bij het College van Gedeputeerde Staten van Noord- Holland reageren op de juistheid en volledigheid van de milieueffectrapportage. De aanvraag staat in dit stadium nog niet ter discussie.

De aanvraag en de milieueffectrapportage van de Huisvuilcentrale worden momenteel in opdracht van de gemeenten Alkmaar en Schermer getoetst door de regionale milieudienst MRA.