HITT

HITT geeft software vrij als open source voor efficiënte communicatie in maritieme sector

Apeldoorn, 28 augustus 2008 - HITT gaat open source software vrijgeven aan logistieke bedrijven om hun activiteiten in de haven efficiënter te plannen. Met behulp van deze open source software kunnen zij de voor hen relevante informatie van de havenautoriteiten direct interpreteren en bewerken.

Op dit moment voorzien havenautoriteiten hun klanten, zoals rederijen en overslagbedrijven, van informatie over onder meer aankomsttijden en positionering van schepen. Dit gebeurt op verzoek van de bedrijven en is een tijdrovend en niet-geautomatiseerd proces, dat kan leiden tot miscommunicatie en vertraging. Door het gebrek aan een open standaard is het uitwisselen van informatie bovendien een kostbaar proces.

HITT neemt met IVEF (Inter VTS Exchange Format) het voortouw met het standaardiseren van havengegevens. Omdat hierbij havenautoriteiten en afnemers van dezelfde informatie gebruik maken, vermindert de kans op miscommunicatie en wordt het verkeersmanagement veiliger en efficiënter. Deze open standaard, waarbij de broncode wordt vrijgegeven waardoor gebruikers eenvoudig verbinding kunnen maken met de bronnen van data die gedistribueerd worden, wordt ontwikkeld in samenwerking met de andere grote leveranciers in deze markt.

De vrijgegeven software vereenvoudigt de verwerking van gegevens aanzienlijk. De toegang tot de informatie is gebonden aan wet- en regelgeving en toestemming van de eigenaar van de data. HITT heeft op deze wijze al succesvol informatie-uitwisseling tot stand gebracht tussen partijen als de Nederlandse Kustwacht, alle grote Nederlandse VTS-centrales, de offshore industrie en het loodswezen.

Door informatie-uitwisseling kunnen planning en werkprocessen van de verschillende partijen in de haven beter op elkaar worden afgestemd. Door beter te voldoen aan eisen van snelheid, flexibiliteit en vermindering van operationele kosten kan de concurrentiepositie van een haven worden versterkt. Samenwerking tussen organisaties en het delen van informatie is de kern van toekomstige verbeteringen op het gebied van commerciële, milieu en veiligheidsprestaties van alle bedrijven in de haven.

Meer informatie: www.hitt-traffic.com

Over HITT:

HITT is een vooraanstaande speler op de wereldwijde markt voor verkeersbegeleidende en navigatiesystemen. Het bedrijf ontwikkelt technologie die gericht is op verbetering van veiligheid en verkeersdoorstroming, waarmee tevens aanzienlijke kostenbesparingen in infrastructuur en logistiek behaald worden. De kernactiviteiten van HITT bestaan uit het ontwikkelen en verkopen van begeleidingssystemen voor lucht- en scheepvaart alsmede hydrografische en navigatiesystemen. In het eerste halfjaar van 2008 werd met 178 personeelsleden een omzet van EUR 13,1 miljoen en een nettowinst van EUR 0,6 miljoen gerealiseerd. HITT is sinds 1998 genoteerd aan Euronext Amsterdam NV.

Voor informatie:

Guido de Jongh

t +31 (0)70 346 3760
f +31 (0)84 229 7771

m+ 31 (0)6 15 366 355

g.dejongh@kempenpr.nl