Ingezonden persbericht


*PERSBERICHT*

Donkeypedia start met pilot in Nederland

Op 28 augustus 2008 zal bij herinneringscentrum Westerbork het startschot luiden voor een bijzonder project: Donkeypedia, een crossmediaal project, waarbij een ezel door verschillende landen van Europa trekt, op zoek de naar identiteit van kinderen en jongeren. Deze ezel zal allerlei digitale apparatuur met zich meedragen en wordt door kinderen aangestuurd, van dorp naar stad, van provincie naar provincie, van land tot land. De ezel verzamelt tijdens zijn route verhalen, kunstuitingen, filmpjes en voorwerpen die iets wezenlijks vertellen over de plek en zijn bewoners, om uiteindelijk te komen tot een caleidoscopisch platform waarin de identiteit van Europa beetje voor beetje zichtbaar wordt.

Donkeypedia start op 28 augustus 2008 als pilot in Nederland, waar ezel 'Cahmir' en menner 'Cristian Bettini' een maand zullen gaan wandelen van Westerbork in Drenthe naar Noord-Holland om te eindigen in Amsterdam. Tijdens de wandeling in Nederland worden 10 basisscholen in verschillende gebieden bezocht. De schoolkinderen doen op verschillende wijze aan het project mee: door routebepaling met opdrachten, het maken van een kunstwerk, het creëren van een GPS-tekening, maar vooral door het doneren van verhalen en andere media. Los van de school kunnen kinderen ook participeren via de site en natuurlijk de ezel in levende lijve ontmoeten als hij bij hen in de buurt is.

Door een combinatie van apparatuur zoals een foto, snapshot- en videocamera, GPS-apparatuur en een mobiele modem is de reis en alles wat ezel Cahmir onderweg beleeft live te volgen op: www.donkeypedia.org. Na Nederland wordt de Europese reis, na een onderbreking, gedurende 2009 en 2010 vervolgd in een groot aantal Europese landen, om te eindigen in Brussel.

Het oorspronkelijke idee van Donkeypedia is in 2006 ontwikkeld door de Italiaan Cristian Bettini. Het project is samen met huidig producent Frank Alsema (4xM) ontwikkeld binnen Europese Media Cursussen. Het project wordt geproduceerd door 4xM in opdracht van Stichting Donkeypedia Foundation. In 2007 heeft er al een testloop plaatsgevonden in Italië. De site is door 30.000 mensen bezocht.

Donkeypedia wordt mede mogelijk gemaakt door:
Het Amsterdams Fonds voor de Kunsten, EJID 2008, Interregeling e-cultuur, Stimuleringsregeling Digitale Pioniers, NCDO

Stichting Donkeypedia Foundation

*EINDE BERICHT*