Redactioneel artikel Gevaarlijke Stoffen over 'Global farting'


LANDELIJK, 20080828 -- Begin mei las de redactie van gevaarlijke stoffen het bericht dat in Estland boeren voor hun scheten latende koeien flatulentiebelasting moesten gaan betalen. En soms zit je als redactie te dicht op elkaars lip. Het riep bij ons de vraag op of al die scheten latende mensen evenzo voor de afbraak van de poolkap zorgen. Kortom: moet er een kurk op? Gelukkig is er in de zomervakantie ruimte voor enige documentenstudie, omtrent een onderwerp dat duidelijk alles met gevaarlijke stoffen te maken heeft. Op de valreep van de vakanties alsnog een komkommer verhaal.

Petomanie, zoals de kunst van het scheten laten wordt genoemd, wordt bijna door ieder mens beoefend. De scheet ontstaat als gevolg van het verteringsproces in de darmen. De gassen worden deels via het bloed en de longen `uitgeademd' en deels via de anus. Daarmee is de scheet nog niet de boer via het verkeerde eind van het lichaam. Een scheet kent namelijk wel degelijk een andere samenstelling dan onze adem.

Terecht wordt bij een scheet de neus opgehaald, want scheten kunnen gevaarlijk stinken. De stank wordt met name veroorzaakt door zwavelverbindingen (H2S), die in zwavelhoudende etenswaren zitten zoals eieren, vlees, kool en spruiten. Het is echter niet deze stank dat de poolkappen doet smelten.

99% van onze dampkring bestaat uit stikstof en zuurstof. Slechts 1% is gevuld met broeikasgassen. En dat zijn de boosdoeners. Methaan is één van de belangrijkste gassen van de broeikasgassen. En laat die nu ook in de menselijke uitlaatgassen zitten. Graag becijferen we de ernst van het gevaar. Alles in perspectief tenslotte.

Bacteriën produceren waterstof en methaan. Gemiddeld laat de mens 14 scheten per dag. Dat resulteert in ongeveer een halve liter gas per dag. Er leven nu ongeveer 6,4 miljard mensen op aarde. Dat betekent dat er dagelijks 3,2 miljard liter gas in scheten de lucht in gaat. Methaan is een zeer brandbaar gas (het aansteken van de scheet is mede hierdoor een beoefende bezigheid, maar zeker niet ongevaarlijk). Van de volwassenen produceert 2/3 niet eens scheten die methaan bevatten. Daarvan houden we dus omgerekend dus 1 miljard liter gas over. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat van de methaan-houdende scheten de hoeveelheid methaan tot 10% op kan lopen. Wanneer we uitgaan van het maximum van 10% levert dat uiteindelijk 100 miljoen liter per dag op. Dat is veel, maar niet indrukwekkend.

Onderzoek heeft aangetoond dat koeien dagelijks tussen de 100 en 200 liters per dag aan methaan produceren. Niet alleen via de koeiebillen, maar ook via boeren uit de mond. Sommige onderzoekers beweren zelfs dat dit cijfer aan de lage kant is en dat het wel eens 1000 liter per dag kan zijn. Wanneer je bedenkt dat er zo'n 1,4 miljard koeien op de aarde rondlopen, dan hebben we het in het gunstigste geval over 100 miljard liter methaan per dag en in het slechtste geval 1.000 miljard liter. En dan hebben we andere dieren zoals schapen nog niet eens meegerekend.

Hieruit kunnen we concluderen dat hetgeen de mens aan methaan via flatulentie uitstoot geen wezenlijke bijdrage aan de afbraak van de kappen oplevert. In vergelijking met de koeiebillen zijn we dus eigenlijk nog vrij beschaafd. Niets om ons voor te schamen.





Ingezonden persbericht