Gemeente Eemsmond


Eerste locatie Energy Village bekend: Groot Bronswijk Wagenborgen donderdag 21 augustus 2008

(PERSBERICHT ENERGY VILLAGE)

Groot Bronswijk in Wagenborgen is de eerste locatie die in beeld komt voor de tijdelijke huisvesting van werknemers. Energieleverancier Nuon maakt namelijk vandaag bekend dat zij voor de tijdelijke huisvesting van werknemers voornemens is de opdracht te verlenen aan de combinatie Van der Wiel/Van der Valk, die hiervoor gebruik wil maken van de locatie Groot Bronswijk. In verband met de bouw van de energiecentrale van Nuon komen er naar verwachting zon 1200 werknemers naar Wagenborgen. Vrijdag 29 augustus wordt een informatiebijeenkomst voor inwoners van Wagenborgen gehouden waarbij de projectorganisatie Energy Village, Nuon en de gemeente Delfzijl aanwezig zijn. De inwoners van Wagenborgen zijn vandaag door middel van een brief geïnformeerd en uitgenodigd voor de bijeenkomst.

Voor de bouw van de energiecentrales van Nuon en het Duitse RWE in de Eemshaven, maar ook voor ontwikkelingen op andere bedrijventerreinen en havens in de betrokken gemeenten komen de komende jaren naar verwachting rond de 4500 werknemers naar de regio. De DEAL-gemeenten Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum werken samen met de provincie Groningen in het project Energy Village om te zorgen voor voldoende en menswaardige, tijdelijke huisvesting waarbij onder andere de sociale veiligheid goed ingebed is.

Om dit goed te kunnen waarborgen hebben de DEAL-gemeenten dit voorjaar afgesproken om voor grootschalige (tijdelijke)
huisvestingsinitiatieven één of meer locaties aan te wijzen: Wagenborgen in de gemeente Delfzijl, locatie Tussengebied Uithuizen-Uithuizermeeden in de gemeente Eemsmond en locatie Olingermeeden in de gemeente Appingedam. Nuon heeft deze locaties betrokken in de openbare aanbesteding van de tijdelijke huisvesting en heeft daarbij rekening gehouden met de wensen van de gemeenten met betrekking tot de leefbaarheid en sociale veiligheid op en rondom de locatie. Tijdens de informatieavond in Wagenborgen wordt dit toegelicht.

Bij de realisatie van de tijdelijke huisvesting werkt de projectorganisatie Energy Village samen met onder meer hulpverleningsdiensten, politie, en maatschappelijke organisaties en bevolking. Zodra de aanvraag voor de bouwvergunning van Van der Wiel / Van der Valk bij de gemeente Delfzijl wordt ingediend, beoordeelt de gemeente Delfzijl deze na zorgvuldige belangenafweging.