Vrije Universiteit Amsterdam

Uitnodiging
25-08-2008

Internationaal onderzoek integriteit bestuur grote steden 'De lessen van LIS '

Integriteit van bestuur is 'hot' de laatste jaren. Lokaal, nationaal en internationaal is de belangstelling toegenomen voor de wijze waarop de integriteit van politici en ambtenaren wordt beschermd en bevorderd. Het onderzoeksproject Local Integrity Systems (LIS) en het boek dat vrijdag 29 augustus wordt gepresenteerd richten zich op het grootstedelijke niveau. Het betreft de resultaten van een uniek samenwerkings­project tussen de stad Amsterdam en de onderzoeksgroep Integriteit van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het boek bevat de beschrijving en de analyse van de wijze waarop zeven wereldsteden corruptie bestrijden en integriteit bevorderen. Daarbij gaat het om de voorlopers en voorbeelden op dit terrein, Sydney (New South Wales), Hong Kong, New York en Londen, evenals Amsterdam en twee andere grote Europese steden (Hamburg en Antwerpen). De stad nodigde bestuurders en onderzoekers van de steden uit om de beleidsinspanningen en instituties op het terrein van integriteit te beschrijven en te evalueren, om bestaande kennis en ervaringen te delen en daarvan te leren. De VU-onderzoeksgroep nam het voortouw bij het maken van het internationale wetenschappelijke boek dat nu uit is en dat hieronder wordt samengevat.

Perspresentatie

Tijdens de Nederlandse perspresentatie staan drie thema's centraal:

Wat zijn de belangrijkste conclusies inzake de effectieve bestrijding van corruptie en de bescherming van integriteit in wereldsteden?

Hoe doet de stad Amsterdam het afgezet tegen de zes collega metropolen en wat heeft de stad geleerd van de confrontatie met die steden?

Wat zouden Nederlandse grote steden én de landelijke overheid kunnen leren van de ervaringen van grote wereldsteden?

In een tijd dat er landelijk volop verwarring bestaat over het melden van integriteitsschendingen, de behandeling van klokkenluiders en de mogelijke oprichting van een onafhankelijk landelijk integriteitsinstituut, is het de moeite waard ook bij die laatste vraag stil te staan.

Bestellen:

Local integrity systems / druk 1
Local integrity systems / druk 1
-