Gemeente Voorschoten

Laurentius aan de Vliet

Tentoonstelling Sint Laurentius aan de Vliet

historisch museum De nieuwe tentoonstelling van het Historisch Museum Voorschoten, `St. Laurentius aan de Vliet', is vanaf 29 augustus a.s. geopend voor het publiek. De tentoonstelling geeft een beeld van de ontwikkeling van de R.K. Parochie Heilige Laurentius te Voorschoten vanaf de eerste helft van de 19e eeuw tot heden. Wederom worden er diverse zondagmiddaglezingen georganiseerd. De tentoonstelling is t/m 9 november 2008 te bezichtigen op vrijdag-, zaterdag-, en zondagmiddag van 14.00 - 17.00 uur. Het Historisch Museum Voorschoten is gevestigd aan de Voorstraat 17. De toegang tot het museum is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

De tentoonstelling is ingericht in samenwerking met het bestuur van de R.K. Parochie Heilige Laurentius dat momenteel haar jubileumjaar viert. Heilige Laurentius is sinds eeuwen de patroonheilige van de R.K. Parochie te Voorschoten. In het museum is veel uniek materiaal te zien dat door de eeuwen heen bewaard is gebleven. Religieuze (gebruiks)voorwerpen, beelden, oude archiefstukken, vele foto's, en nog veel meer verrassende objecten belichten een bijzonder stukje historisch Voorschoten.

Speciale aandacht is er voor de religieuze voorwerpen van de bekende kunstenaar W.A.M. Harzing (1898-1978). Hij was in de eerste helft van de vorige eeuw betrokken bij de vernieuwing van het kerkinterieur. Enkele stukken van zijn hand zijn te bezichtigen in het museum.

Tijdens de tentoonstelling worden er enkele zondagmiddaglezingen georganiseerd. De eerste lezing in het kader van deze tentoonstelling is op 7 september a.s. om 14.00 uur en wordt gegeven door pastoor G.L.M. Paardekoper. Hij zal vertellen over het leven van de Heilige Laurentius.

De tentoonstelling `St. Laurentius aan de Vliet' loopt van 29 augustus t/m 9 november 2008. Het museum is geopend op vrijdag-, zaterdag-, en zondagmiddag van 14.00-17.00 uur. Het museum is gevestigd aan de Voorstraat 17 te Voorschoten. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Meer informatie over het museum: http://www.historischmuseumvoorschoten.nl/

De Stichting Historisch Museum Voorschoten is een stichting zonder winstoogmerk met als doel het historisch erfgoed van de gemeente Voorschoten voor het nageslacht te bewaren en voor geĂŻnteresseerden tentoon te stellen. De stichting heeft hiervoor het Historisch Museum Voorschoten opgericht. De stichting steunt op vrijwilligers, vrijwillige bijdragen (Vrienden van het HMV) en donateurs.
* 25 augustus 2008