Gemeente Beek


Expositie Over toeval en bepaaldheid in gemeentehuis Beek

Beek, 21 augustus 2008

Op vrijdag 29 augustus a.s. wordt in het gemeentehuis van Beek, onder de titel Over toeval en bepaaldheid, een expositie geopend met veelzijdig werk van schilder Arjen van Prooijen.

De werken op deze tentoonstelling geven een beeld van de ontwikkeling in het werk van deze schilder. Arjen van Prooijen werkt met themas die over een langere periode worden uitgediept. Uiteindelijk verschuift zon thema langzaam naar een ander onderwerp.

Op de tentoonstelling is onder meer te zien hoe de kommen, als onderwerp jarenlang door van Prooijen uitgediept, langzaam veranderden in een soort hart op tafel. Dat hart werd vervolgens een vaas met bloemen.

hart op tafel

De dots, die het werk van de kunstenaar zo herkenbaar maken, zijn echter voortdurend aanwezig gebleven in zijn werk. Eerst werden de dots verbeeld als zwevende vlokken die dansten rond een kom. Ze waren, net als de kom zelf, bedoeld om de ruimte te duiden. In het latere werk krijgen ze een meer figuratieve betekenis en verwijzen ze naar de bloemen zelf die uit de vaas naar boven lijken te komen.

de dots zijn voortdurend aanwezig gebleven in zijn werk

Het verbindende element tussen de verschillende schilderijen is, zoals de titel aangeeft, steeds weer het spanningsveld tussen toeval en bepaaldheid. Steeds opnieuw lijkt toeval een wezenlijk onderdeel van het schilderij, terwijl bij nadere beschouwing dingen niet zo zijn als ze lijken. Het is dit spanningsveld dat het eigenlijke onderwerp van de schilderijen is

Arjen van Prooijen (1960, Den Haag) studeerde aan de Lerarenopleiding tekenen en handvaardigheid in Delft (1978-1983) en Eerstegraads docentenopleiding TEHATEX Maastricht (1983-1985). Hij is woonachtig en werkzaam in Maastricht.

De expositie wordt om 20.00 uur geopend door wethouder voor cultuur Thijs van Es.

Arjen van Prooijen zal zelf een toelichting op zijn werk verzorgen.

De expositie loopt t/m 26 september 2008.

Geopend ma. vrij. van 9.00 12.30 uur, woe. van 14.00 19.00 uur en zo. 31 augustus van 14.00 17.00 uur.