Gemeente Venlo


Première lichtsymfonie Nard Reijnders

27-8-2008

Componist Nard Reijnders uit Broekhuizenvorst heeft voor de heropening van het verbouwde, historische stadhuis een lichtsymfonie geproduceerd. Komende vrijdagavond (29 augustus 2008) gaat deze in première.

Tijdens de verbouwing van het stadhuis is aan de buitenzijde en op de Markt een permanente licht- en geluidsinstallatie geïnstalleerd door het Venlose bedrijf Lagotronics. Deze is tevens voor andere evenementen op het plein inzetbaar. De installatie bestaat uit LED-verlichting, een beamer en computerapparatuur waarmee de permanente installatie wordt bestuurd. Het lichtplan werd ontworpen door LightingView (onderdeel van Essent Lighting) en Studio DL. Samen met technici van Lagotronics en lichtarchitect Robbie Munnik maakte Reijnders 'n kleurrijk, sfeervol klankschilderij.

Componist Nard Reijnders over eervolle opdracht van de gemeente om de lichtsymfonie te componeren: Het stadhuis is voor mij 'n plek die uitnodigend dient te zijn voor iedere burger, jong en oud, van elke gezindte, arm en rijk. De toegankelijkheid van dit gebouw is voor elke bevolkingsgroep van wezenlijk belang. Uitgaande van die basisgedachte koos ik er niet voor om n muziekstuk te maken in één stijl, bijvoorbeeld klassiek of pop. Dus het klankbeeld werd zeer divers: filmisch, theatraal, klassiek, ritmisch, caleidoscopisch, alsof je van de ene de andere (belevings)wereld binnenstapt. De gemeente maakt beleid en bestuurt vanuit dit prachtige gebouw, maar regelmatig is dit hartje Venlo het middelpunt van intens verdriet, uitbundige vreugde en carnavalesk plezier.

Hoewel de torens en de fraaie ornamenten getuigen van een rijke historie is de voordeur voor mij minstens zo belangrijk; de weg tot communicatie. Nu en dan dient het aardse plaats te maken voor het filosofische, het visionaire, het spirituele.

Lichtarchitect Robbie Munnik is verantwoordelijk voor het lichtontwerp bij de muziek van Nard Reijnders, het Venlose bedrijf Purple Group voor de geluidstechniek.

Gemeentelijke herindeling