Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Burgemeester Frits Naafs zet in de schijnwerper: De heer Leo de Zeeuw Sr. uit Doorn

De heer Leo de Zeeuw is de oprichter en drijvende kracht achter de vrijwilligers¬organisatie Stichting Duurzame Samenleving Papua Barat (SDSP). De stichting is door hem in 1996 opgericht na een reis naar Papoea, het gebied waar hij in 1962 zijn carrière begon. De situatie daar was nagenoeg onveranderd met de situatie zoals die vroeger was.

Hij richtte op dat moment een stichting op met jonge mensen die zich inzetten voor Papoea. Alle kennis en levenservaring gebruikt hij om de vrijwilligers te motiveren, te netwerken en fondsen te werven. Wat begon als een organisatie van vijf vrijwilligers is uitgegroeid tot een organisatie van bijna veertig vrijwilligers. Nu heeft de SDSP een kantoor in Zeist. De Zeeuw heeft het nieuwe kantoor van de SDSP geheel opgeknapt. De dakgoten en alle kozijnen zijn gerepareerd, waarna twee vrijwilligers alles hebben geschilderd. Dit is allemaal gebeurd op basis van sponsoring dat ook door hem is geregeld.

Dankzij de heer De Zeeuw heeft de stichting vele projecten kunnen uitvoeren. Een aantal voorbeelden hiervan: Moeder-en-kindzorg Gam (voorheen: Mansuar), Lepraziekenhuis Sorong, Eco toerisme project (i.s.m. Wilde Ganzen en ICCO), Reisgids Sorong en Manokwari, FSC project (duurzaam hout), Bebossingsproject Kebar, Voetbalacademy, Lespakket, Lesboekje basisscholen, Kunstverkoop van de art box, de kalender en kunst via internet.

De Zeeuw geeft met de Stichting de Papuas een structureel steuntje. Het uitgangspunt is dat de Papuas zelf met ideeën en voorstellen komen en geen projecten opgelegd krijgen. Hij werkt dag in dag uit voor de stichting. Hij heeft een vrijwel volle werkweek aan het werven van fondsen, het opbouwen en onderhouden van het netwerk en het ondersteunen van de vrijwilligers van de SDSP. Hij motiveert hen, steunt hen en helpt hen om te werken aan hulp aan West Papoea.

Laatst gewijzigd: 29 augustus 2008