Waterschap Roer & Overmaas


ronden project Geleenbeek bij Nieuwstadt af

Gemeente en Waterschap ronden project Geleenbeek bij Nieuwstadt af

De gemeente Echt-Susteren en Waterschap Roer en Overmaas ondertekenden op woensdag 27 augustus 2007 de uitvoeringsovereenkomst betreffende het project herinrichting Geleenbeek e.o.bij Nieuwstadt (deelproject 6) van het Landschapspark Susteren. De ondertekening vond plaats aan de Kampweg in Nieuwstadt.

In januari 2008 zijn de gronden officieel overgedragen aan de eindbeheerders. De grond is overgedragen aan het Waterschap Roer en Overmaas. Uitzondering hierop is de grond die nodig is om de 'spooraansluiting Yard' te kunnen realiseren, deze is naar de gemeente Echt-Susteren overgegaan. Het Waterschap Roer en Overmaas zorgt voor het beheer van alle gronden. De gemeente Echt-Susteren zorgt op haar beurt voor het beheer van de recreatieve elementen (paden, banken, prullenbakken) en aanwezige recreatieve kunstwerken (bruggen). Het officieel vastleggen van de eigendommen en het beheer is vastgelegd in een EBO-overeenkomst (Eigendom Beheer en Onderhoud) die gisteren is ondertekend door de betrokken partijen.

ondertekeninguitvoeringsovereenkomst.jpg (110 Kb) Voorzitter Jan Schrijen van het Waterschap Roer en Overmaas verwoordde de samenwerking als volgt: "Dit is een schoolvoorbeeld van de kracht van samenwerking tussen verschillende partijen. Recreatie, cultuurhistorie én de zorg voor veilig en schoon water zien we hier gecombineerd terug in een prachtig landschapspark."

Na een lange en zorgvuldige voorbereiding is in 2006 deelproject 6 van het Landschapspark Susteren uitgevoerd. Het projectgebied bestaat uit een gedeelte van het Geleenbeekdal direct gelegen aan de noordzijde van Nieuwstadt. De Geleenbeek die door het gebied stroomt heeft een natuurlijk karakter gekregen en 'meandert' nu door het landschap. Daarnaast is onder andere een gedeelte van de stadswal van Nieuwstadt geënsceneerd waardoor deze beleefbaar is geworden in een natuurlijke setting. In de zomer van 2006 was de uitvoering officieel afgerond en heeft er een feestelijke opening plaatsgevonden.