Gemeente Onderbanken


Kunstenaars met een ware passie voor hun hobby

In de serie kunstenaars die sinds 2007 op de burgemeesterskamer in het gemeentehuis exposeren, is het dit keer de beurt aan de Bingelraadse Marlies Hoens en de Schinveldse Ad Severens. Bij beide kunstenaars is hun hobby uitgegroeid tot een ware passie.

Marlies Hoens kwam al op de middelbare school in aanraking met boetseren, maar ging er pas nadat zij getrouwd was serieus mee aan de slag. Om haar technische vaardigheden te verbeteren, sloot zij zich aan bij een beeldhouwclub. In de jaren die volgden, nam Marlies deel aan cursussen portret- en modelboetseren en volgde zij diverse workshops. Naderhand gaf ze ook zelf workshops aan huis. Inmiddels is Marlies al ruim 40 jaar bezig met beeldhouwen en boetseren en is het voor haar niet alleen een leuke hobby, maar zelfs een behoefte en ware passie. Marlies: "Als ik boetseer, ben ik in een andere wereld. Het draait voor mij dan niet om het uiteindelijke resultaat, maar puur om het bezig zijn met boetseren. Dat is één van de dingen waarvan ik gelukkig word!" Marlies maakt vaak portretten in opdracht. Zij vindt het keer op keer weer een boeiende ervaring om die mens te leren kennen en zijn of haar wezen in klei te vertalen. Marlies: " Het is verrassend dat ik soms bepaalde karaktereigenschappen van iemand in het portret vastleg, terwijl ik deze niet bewust heb opgemerkt".

Burgemeester Clermonts met de kunstenaars Ad Severens en Marlies Hoens

Ad Severens ontdekte zijn passie voor schilderen meer dan veertig jaar geleden toen hij tijdens zijn werk op de Brunssumse Staatsmijn Hendrik tussendoor van het uitzicht op de Staatsmijn genoot. De prachtige kleuren in de natuur wakkerden bij hem de behoefte aan dit vast te leggen op het witte doek. Inmiddels heeft Ad al meer dan 600 schilderijen gemaakt van diverse landschappen, Schinveldse dorpsgezichten en portretten, waaronder ook zijn eigen kleinkinderen. Een moment waar hij met veel plezier aan terugdenkt, is de opdracht om een portret te maken voor het inloophuis van Toon Hermans in Sittard, nu tien jaar geleden. De waardering die hij hiervoor van Toon Hermans persoonlijk kreeg, is een waardevolle herinnering. Waar Ad Severens ook heel veel plezier aan heeft beleefd, is het maken van ontwerpen voor wegkruizen en gedenktekens. Samen met de heemkundevereniging van Onderbanken heeft hij ervoor gezorgd dat op een veertiental speciale plekken in Onderbanken wegkruizen en gedenktekens van roestvrij staal zijn geplaatst. Over de vraag welke schilderijen hij nu zelf het mooiste vindt, hoeft Ad niet lang na te denken: "De schilderijen met een persoonlijke waarde, zijn tevens mijn mooiste schilderijen. Met name zijn dit de schilderijen die ik van Toon Hermans en Titus Brandsma heb gemaakt".