Staatssecretaris ontvangt unieke Kwaliteitskaart

29/08/2008 10:05

IVVU

Kwaliteit instellingen Ouderenzorg en Thuiszorg eindelijk inzichtelijk

Staatssecretaris ontvangt

unieke Kwaliteitskaart

UTRECHT - 29 augustus 2008. Staatssecretaris van VWS mevrouw dr. M. Bussemaker ontvangt op dinsdagochtend 2 september van mevrouw drs. J.A.H. van Veen, voorzitter van de Landelijke stuurgroep Kwaliteitskader Verantwoorde Zorg, een Kwaliteitskaart waaraan vele jaren is gewerkt. De kaart toont met een beoordeling in sterren, op open wijze de werkelijke kwaliteit van instellingen voor Verpleging en Verzorging en de Thuiszorg in ons land. De kaart is in te zien via www.KiesBeter.nl en te downloaden.

Mogelijk heeft u als media in de provincie Utrecht al een uitnodiging ontvangen om hierbij aanwezig te zijn. Indien dat niet het geval is of als u daartoe niet in de gelegenheid bent of sowieso meer informatie wenst, zijn de instellingen voor verpleging en verzorging in Utrecht, op initiatief van hun koepelorganisatie de IVVU, bereid u nader te informeren. De Provincie Utrecht is namelijk de enige provincie waar alle 40 instellingen met ruim 120 locaties lid van de IVVU, de informatie volledig beschikbaar hebben gesteld.

Bij de start van het project in 2006 spraken Annie Kamp (gedeputeerde van de Provincie Utrecht), Monique Spreitzer (manager Zorgkantoor Utrecht) en Anja Laeven (directeur CliëntenBelang Utrecht), hun enthousiasme en waardering uit voor het project. De gedeputeerde gaf de verpleeg- en verzorgingshuizen mee dat het project aan belang wint als continuïteit en objectiviteit worden gegarandeerd. 'Burgers zullen aanbieders van de zorg willen vergelijken; transparantie is de basis voor vertrouwen.' Monique Spreitzer onderstreepte vanuit het zorgkantoor het belang van informatie over aanbod en kwaliteit. 'Een cliënt heeft keuzevrijheid, maar weet vaak niet waartussen hij kan kiezen.' Zij verwacht dat het project kan bijdragen aan een beeld dat de zorg in Utrecht van hoge kwaliteit is. Een relatie met marktwerking werd gelegd door Anja Laeven, directeur van CliëntenBelang Utrecht. Zij ziet in de Kwaliteitskaart een goede gelegenheid om als zorgaanbieders te breken met de traditie niet over jezelf te zeggen hoe goed je bent. Transparantie en kwaliteit moeten volgens haar een grotere rol spelen bij de zorginkoop door het zorgkantoor.

Naast de mogelijkheden voor de burgers om KiesBeter.nl te bezoeken, stellen de Utrechtse locaties voor verpleging en verzorging informatie-materiaal over de Kwaliteitskaart beschikbaar. Een flyer kan bij de recepties van de instellingen gratis worden opgehaald. De IVVU zendt tevens in de week van 2 tot en met 8 september via RTV Utrecht dagelijks tienmaal een radiospot uit die oproept om kennis te nemen van de kwaliteitskaart.





http://www.ivvu.nl