Ingezonden persbericht


Radiospots wakker dier tegen absurde subsidies

Honderden miljoenen subsidie verdwijnt achter tralies in duistere industriestallen

Luister de spot: http://www.wakkerdier.nl/media/WakkerDier-KipScratch-R10.mp3

Amsterdam, 29 augustus 2008; Wakker Dier start vandaag met nieuwe radiospotjes tegen de subsidie voor kipreclames. Deze actie past in een nieuwe campagne van Wakker Dier tegen overheidssubsidies aan de bio-industrie. Publiek geld verdwijnt massaal in duistere stallen waar bloedarmoede heerst, waar kippen ploffen en waar dieren in veewagens worden gepropt. Alleen al de EU doneerde in 2007 meer dan 650 miljoen aan de Nederlandse veesector. Uit onderzoek van de Universiteit van Liverpool, gepubliceerd door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO), blijkt dat de verhoogde vlees- en zuivelconsumptie als direct gevolg van deze EU-subsidies, de oorzaak is van - conservatief geschat - 13 duizend extra sterfgevallen.

Voorbeelden uit de subsidie-beerput:


- De bekende kipreclamecampagne kreeg 2,9 miljoen subsidie (50% totale kipreclamebudget).


- In de herfst start een soortgelijke promotiecampagne voor kalfsvlees van kalveren met bloedarmoede (3 miljoen euro).


- Als je koeien helemaal naar een slachterij in Noord-Afrika sleept, word je beloond met EU-subsidies (EU totaal 2007: 12 miljoen).


- Deze maand nog trokken diverse provincies hun knip voor varkensbedrijven die extra varkens in een potdichte industriestal met ammoniakfilter willen proppen.


- De kuikenveegmachine - die per uur 8.000 kuikens uit een stal opveegt en in kratten uitspuugt voor vervoer - is een product van gesubsidieerd onderzoek .

Dergelijke subsidies zijn opmerkelijk: subsidies zijn bedoeld voor doelen met maatschappelijk belang. Voor de bio-industrie is er amper draagvlak in de maatschappij. Burgers zien hun belastingcenten niet graag in plofkippen, kuikenvegers, bloedarmoede en veetransporten gestoken worden. Daarom verzint de overheid allerlei eufemismen voor deze subsidies: inkomenssteun, restituties, innovaties, promoties, voorlichting, bedrijfstoeslag, hectarepremie. De bio-industrie wordt met subsidies overeind gehouden, terwijl in de stal de kippen, varkens en kalveren van ellende bijna omvallen.

Enkele voorbeelden toegelicht:

De kippromotiecampagne met het bekende deuntje 'kip, het meest veelzijdige stukje vlees' kreeg 2,9 miljoen subsidie voor een campagne waarin kiprecepten centraal staan. De EU verdubbelde op deze manier het reclamebudget van de kipsector, met als opgaaf van reden, dat consumenten minder kip waren gaan eten vanwege de vogelpest. Maar nog voor het begin van de campagne van de kipindustrie was de kipconsumptie tot - letterlijk en figuurlijk ongezonde - recordhoogte gestegen. Eind juli maakte het landbouwministerie bekend dat ook de kalversector 2,8 miljoen euro op haar rekening bijgeschreven krijgt voor kalfsvleespromotie. Blijkbaar wordt promotie nodig geacht, terwijl Nederland al het meest kalfsdichte land ter wereld is. Bovendien ligt de sector onder vuur omdat het vlees van de kalfjes kunstmatig blank wordt gehouden met bloedarmoede. Als Nederlandse slachtkoeien tot buiten Europa worden versleept, worden 'exportrestituties' op de bankrekening van de veetransporteur bijgeschreven. Als exportland houden we immers van export, dood of levend. 450 miljoen kuikens worden jaarlijks vetgemest en dat zijn er nogal wat om handmatig uit de stallen te halen. Een kuikenveger werd mede met subsidiegeld ontwikkeld, zodat ook de kippenboeren met meer dan honderdduizend kippen nog efficiënter kunnen werken. In totaal geeft de EU alleen al 650 miljoen euro subsidie aan de veesector in Nederland. In een toelichting noemt het landbouwministerie het EU-subsidiebeleid van de EU een "succesverhaal met schaduwzijden." Daarnaast geven ook de Rijksoverheid, provincies en gemeenten subsidies aan de bio-industrie. De omvang hiervan is amper bekend.

Kipcampagne Wakker Dier

Wakker Dier startte 13 juli haar campagne 'kip, het meest mishandelde stukje vlees'. De sector dreigde in spierballentaal met een rechtszaak, maar liet het daarbij. Niet lang daarna maakte het landbouwministerie zichtbaar trots bekend dat er weer EU-miljoenen waren binnengesleept: 2,8 miljoen subsidie om blank kalfsvlees te promoten. Minister Verburg vroeg zich in haar nota Dierenwelzijn juist retorisch af, of de bloedarmoede bij kalfjes voor een blank kleurtje aan het vlees wel acceptabel is. Wakker Dier tekende tegen beide subsidies bezwaar aan, maar kreeg geen antwoord van de EU. LNV gaf aan 'begrip te hebben' voor het standpunt van Wakker Dier, maar verder geen halt toe te roepen aan de geldstroom richting bio-industrie. Ten slotte diende Wakker Dier een klacht in tegen kipreclames. De uitspraak hiervan volgt binnen enkele weken.

Gesubsidieerd Wakker Dier

Wakker Dier is zelf ook wel eens gesubsidieerd door de overheid. In haar 10 jarig bestaan ontving Wakker Dier 60.000 euro overheidssubsidie om de bio-industrie te bestrijden. Ter vergelijking: dat is 0.001% van de EU-subsidies aan de Nederlandse bio-industrie. Omdat de subsidievoorwaarden van de overheid een versuffend effect hadden op spraakmakende acties van Wakker Dier, vraagt Wakker Dier geen subsidies meer aan.

Einde persbericht