Gemeente Lelystad

Bijzondere tentoonstelling burgemeestersportretten in gemeentehuis

In de hal van het Lelystadse gemeentehuis is van 28 augustus tot 22 september een bijzondere fototentoonstelling van fotograaf Henk van Kooten te bewonderen met als titel De menselijke keten. De Commissaris van de Koningin, de heer Michel Jager, opende de tentoonstelling.

Burgemeestersportretten van fotograaf Henk van Kooten

De tentoonstelling betreft een deel van een reizende fototentoonstelling van de fotograaf Henk van Kooten. Van Kooten maakt unieke burgemeestersportretten met ambtsketen. Met deze foto's laat Van Kooten zien dat een burgemeestersportret niet synoniem staat voor een foto van een heer op middelbare leeftijd, gekleed in een grijs kostuum.

De afzonderlijke burgemeesters zijn naar aanleiding van een thema gefotografeerd, waardoor een deel van de persoonlijkheid zichtbaar wordt. Dat bereikt Van Kooten door vooraf lange gesprekken met de betrokken burgemeesters te houden, waarna hij de verkregen informatie analyseert en in een portret combineert.

Lelystadse burgemeester

Ook van de Lelystadse burgemeester, Margreet Horselenberg, is een portret vervaardigd dat op de expositie te zien is.

Foto-expositie tot 22 september in de hal van het gemeentehuis

Belangstellenden kunnen de portretten tot 22 september 2008 in de hal van het gemeentehuis bewonderen. Ook is naar aanleiding van de volledige tentoonstelling een boek uitgegeven met 50 burgemeestersportretten van deze fotograaf onder de naam De menselijke keten van uitgeverij Thieme Art.

---