Universiteit Maastricht

Wetenschapsagenda Universiteit Maastricht september 2008

Benoemingen hoogleraren per 1 september:

* Prof. dr. H. (Henriette) Maassen van den Brink (52) en prof. dr. W. N. J. (Wim) Groot (48) bezetten per 1 september samen de eerste leerstoel Evidence Based Onderwijs in Nederland. De leerstoel is ondergebracht bij de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde. 'Evidence based onderwijs' staat voor de filosofie dat onderwijsbeleid en -praktijk gebaseerd dienen te zijn op de beste, wetenschappelijk bewezen methoden. Doel van de leerstoel 'Evidence Based Onderwijs' is het vergroten van kennis en inzicht in de (kosten)effectiviteit van onderwijsinterventies, en deze wetenschappelijke kennis ter beschikking te stellen aan onderwijsbeleid en -praktijk.
* Prof. Groot blijft daarnaast hoogleraar Gezondheidseconomie aan de UM. Prof. Maassen van den Brink, hoogleraar Onderwijs en Arbeidseconomie aan de UvA, brengt haar voltijdsaanstelling in Amsterdam terug naar 0,5 fte. Zij is tevens penvoerder van het interuniversitaire topinstituut TIER (Top Institute for Evidence Based Education Research), dat op 14 mei van start ging.
* Prof. mr. P.M. (Paul) Frielink (48) is benoemd tot bijzonder hoogleraar OM Studies binnen de capaciteitsgroep Strafrecht en Criminologie van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Prof. Frielink zal onderwijs en onderzoek verrichten aan¬gaande de positie en rol van het OM, mede in rechtsvergelijkend en Europees¬rechtelijk perspectief. Het onderzoek is goeddeels onder¬gebracht in de onderzoekschool Rechten van de Mens. Benoemingen per 1 augustus:

* Prof. dr. F. J. M. (Frans) Feron (55) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Jeugdgezondheidszorg, binnen de vakgroep Sociale Geneeskunde van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. De leerstoelhouder zal mede vorm geven aan deze nieuwe vakgroep én aan de Academische Werkplaats Publieke
* Gezondheid Limburg, die binnen de GGD Zuid Limburg op- en uitgebouwd dient te worden. Bij dat laatste zal de begeleiding van de promovendi in het vakgebied
* van de Jeugdgezondheidszorg centraal staan. Prof. Feron is een in het landelijke veld alom erkende jeugdgezondheidsarts. Naast het hoogleraarschap blijft hij werkzaam voor de afdeling Jeugdgezondheidszorg van de GGD Zuid Limburg als jeugdarts en medewerker onderzoek en ontwikkeling. Benoemingen per 1 juni 2008:

* Prof. dr. M. (Michael) Shackleton (58) is voor een periode van vijf jaar benoemd tot bijzonder hoogleraar European Institutions bij de vakgroep Politieke Wetenschap aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen.
* Prof. Shackleton zal zich richten op de empirische studie van Europese beleidsvorming volgens het multi level governance model. Door zijn ervaring en zijn huidige aanstelling bij het Europees Parlement levert hij een belangrijke meerwaarde voor het onderwijs en onderzoek in de Europese Studies en het netwerk van het departement.
* Prof. dr. R. B. M. (Robert) Landewé (44) is benoemd tot hoogleraar prognose en outcome research van reumatische aandoeningen aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
* Prof. Landewé zal zich bezighouden met het meten van de ziekteuitkomst en behandelrespons van reumatische aandoeningen, om zo tot een betrouwbare prognose van het beloop van de ziekte te komen. Dit onderzoek richt zich op de (o.a. genetische) factoren die beloop, ziekteuitkomsten en behandelrespons van inflammatoire aandoeningen voorspellen. Overige onderzoeksthema s binnen deze leerstoel zijn: testen van nieuwe en bestaande (bio)markers en algoritmen voor het voorspellen van specifieke ziekteuitkomsten bij inflammatoire ziekten, onderzoek naar innovatieve maten van ziekteuitkomst, nieuwe behandelstrategieën bij inflammatoire ziekten en toegepast methodologisch/statistisch onderzoek.
* Prof. dr. M. J. (Maarten) Verkerk (55) is voor een periode van vijf jaar benoemd tot bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte aan de de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen, ingesteld vanwege de Stichting Reformatorische Wijsbegeerte.
* Prof. Verkerk zal zich bezighouden met techniekfilosofie, waarbij de nadruk ligt op de rol van management en organisatie bij de verspreiding van nieuwe technologieën en de rol van religie en ideologie in de ontwikkeling van technologische innovaties. Na een studie chemie en ruim acht jaar fundamenteel onderzoek vervulde Verkerk verschillende managementfuncties in de technische sector en de gezondheidszorg. In zijn tweede proefschrift (UM 2004) ontwikkelde Verkerk een nieuwe verantwoordelijkheidsethiek voor complexe organisaties. In deze ethiek geeft hij expliciet aandacht aan de fenomenen macht en vertrouwen. Sinds september 2004 is hij bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte aan de Technische Universiteit Eindhoven.
* Prof. dr. C. H. C. Dejong (46) is benoemd tot strategisch hoogleraar hepato-pancreato-biliaire chirurgie aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.
* Prof. Dejong onderzoekt aandoeningen van lever, galwegen en alvleesklier, waarbij de focus vooral op de levergerelateerde research zal liggen. Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen de thematiek 'Energy and Intermediary Metabolism/ Chronic Metabolic Disorders' van het onderzoeksinstituut NUTRIM. Prof. Dejong zal de HPB-chirurgie in het azM verder uitbouwen en profileren, met
* nadruk op de behandeling van primaire en secundaire maligniteiten van de lever. Daarnaast zal hij onder andere onderzoeken of het mogelijk is met het ziekenhuis van Aken samen te werken in patiëntenzorg op dit gebied, en de mogelijkheden voor het opzetten van een levertransplantatie-programma onderzoeken. Dejong. heeft sinds zijn aanstelling als staflid Chirurgie in het azM in 2000 een belangrijke rol gespeeld bij het opzetten c.q. uitbreiden van de leverchirurgie.
* Prof. dr. J. E. (Joachim) Wildberger (41) is benoemd tot vakhoogleraar Radiologie en tevens voorzitter van de vakgroep en hoofd van de afdeling Radiologie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (voorheen azM). Naast de reguliere onderwijs- en onderzoekstaken zal prof. Wildberger zich de komende jaren bezighouden met de verdere groei van de afdeling Radiologie tot een referentiecentrum op het gebied van geavanceerde beelddiagnostiek, met een focus op cardiovasculaire beeldvorming en oncologie. Het streven is dat de vakgroep een internationaal leidende rol gaat spelen op het gebied van oncologische en cardiovasculaire imaging, met name in de moleculaire imaging technieken. Ook wordt van de afdeling een voortrekkersrol verwacht op het gebied van radiologisch onderwijs, binnen Nederland en in Europa.

Caroline Roulaux en Annelotte Huiskes

Pers & Wetenschapscommunicatie

Universiteit Maastricht
Communicatie & Relatiebeheer
Bezoekadres: Bonnefantenstraat 2, Maastricht
Postadres: Postbus 616, 6200 MD Maastricht
Tel: +31 43 388 5229/230 (mob +31 6 4602 4992) Fax: +31 43 388 5225 e-mail: pers@bu.unimaas.nl
website: http://www.unimaas.nl