Gemeente Heusden


Voorbereiding geluidschermen A59 van start 29 augustus 2008 Voorbereiding geluidschermen A59 van start

De voorbereidingen voor de aanleg van geluidwerende schermen langs de A59 is van start gegaan. Het college van Heusden heeft daarvoor afgelopen dinsdag 26 augustus een krediet van 585.000 euro beschikbaar gesteld.

Deze kosten komen uiteindelijk voor rekening van Rijkswaterstaat. Zij heeft de gemeente Heusden verzocht de projectleiding op zich te nemen, met de toezegging dat de kosten daarvan door Rijkswaterstaat betaald worden. Begin dit jaar besloot de minister van Verkeer en Waterstaat een krediet van 25 miljoen euro beschikbaar te stellen voor enkele zogenoemde innovatieve projecten geluid (IPG), waaronder de schermen langs de A59 ter hoogte van de gemeente Heusden.

Planning
Centraal in de voorbereidingsfase staat de ontwikkeling van een ontwerp. Behalve Rijkswaterstaat en de provincie zullen daar ook andere belanghebbenden zoals omwonenden bij betrokken worden. Dat zal gebeuren op het moment dat het voorlopig ontwerp gereed is. Naar verwachting is dat half oktober. Halverwege 2009 kan dan met de daadwerkelijke werkzaamheden worden gestart. Het is de bedoeling dat de aanleg gefaseerd wordt aangepakt.

Hoe de schermen er precies uit komen te zien is nog niet bekend. Wethouder van der Poel; "We gaan daarbij uit van innovatieve geluidschermen die ook luchtzuiverend zijn. Daarmee wordt niet alleen de geluidsoverlast langs de snelweg aangepakt, maar zal lucht in de omgeving ook schoner worden." De gemeente voert momenteel gesprekken met de provincie over een financiële bijdrage voor de luchtzuiverende werking van de schermen.

Corridorstudie
De voorbereidingen liggen in handen van adviesbureau Tauw, dat eerder ook nauw betrokken was bij de Corridorstudie A59. Binnen deze studie hebben een aantal partijen in de regio een visie ontwikkeld op de toekomstige ontwikkeling van de snelweg en het gebied eromheen. In die visie zijn knelpunten op het gebied van verkeer, natuur en milieu, waterberging en leefbaarheid (geluid en lucht) op integrale wijze aangepakt.
Geplaatst op: 29 augustus 2008