Politie Groningen

Vrijdag 29 augustus 2008

Provincie Groningen, 29-08-2008

Groningen: man aangehouden na huiselijk geweld

Een 43-jarige man uit Groningen is donderdagavond aangehouden. De man had bij zijn woning zijn 43-jarige ex-partner bij haar keel gegrepen. Aanleiding was een woordenwisseling over de verzorging van hun kind. Hierop is de man aangehouden en ingesloten. Beiden krijgen een hulpverleningstraject voor huiselijk geweld aangeboden. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: bekeuringen voor vechten op straat

Twee jongemannen hebben donderdagnacht een bekeuring gekregen voor vechten op straat. Het gaat om een 26-jarige man uit Groningen en een 21-jarige man uit Ten Boer. In de Peperstraat waren tussen twee groepjes diverse beledigingen geuit. Hierop gingen beide groepjes met elkaar op de vuist. Een 26-jarige man uit Hoogezand liep hierbij een snee in zijn voorhoofd op. Hij moest zich onder doktersbehandeling stellen.

Groningen: man vervelend in horeca

De politie heeft donderdagnacht een 41-jarige man uit Groningen aangehouden. De man had zich vervelend gedragen in een
horecagelegenheid aan de Grote Markt. Hij viel het personeel lastig en weigerde vervolgens naar buiten te gaan. Ook wilde hij zijn identiteit niet bekend maken. De gealarmeerde politie kon de identiteit van de man achterhalen. Hij is aangehouden en na verhoor heengezonden. De man heeft een ontzegging voor de horecagelegenheid gekregen.

Groningen: inbreker overlopen

Een 33-jarige man uit Groningen is donderdagnacht aangehouden. De man wordt ervan verdacht te hebben ingebroken in een studentenhuis aan de Burchtstraat in Groningen. Eén van de bewoonsters werd wakker toen de man bij haar de kamer instapte. De vrouw is met een aantal anderen achter de vluchtende man aangegaan. Agenten zagen de personen voorbij rennen. Op het Gedempte Zuiderdiep kon de man worden aangehouden. Bij zijn fouillering werd een mes aangetroffen. De Stadjer heeft vermoedelijk uit verschillende kamers goederen weggenomen. Het is nog niet duidelijk wat er exact is weggenomen. De verdachte is ingesloten voor nader onderzoek.

Het gebeurt nog regelmatig dat inbrekers zich de toegang tot (studenten)huizen verschaffen door de zogenaamde flippertechniek. Bij deze techniek kan een voordeur relatief gemakkelijk geopend worden, als deze niet op het nachtslot zit. De politie adviseert, met name studenten, om de deur altijd op het nachtslot te draaien.

Groningen: hulpverleners gehinderd

De politie moest donderdagnacht ingrijpen bij een incident in een horecagelegenheid aan de Grote Markt. In de horecagelegenheid lag een onbekend gebleven man op de grond. Volgens omstanders zou hij zijn gevallen. Een ambulance kwam ter plaatse om het slachtoffer te behandelen. Diverse omstanders hinderden de ambulancemedewerkers. Agenten moesten met behulp van de diensthond de menigte op afstand houden. Hierbij werd ook glaswerk en ander materiaal in de richting van de hulpverleners gegooid. Een 25-jarige man uit Drachten is aangehouden.

Groningen: jongemannen aangehouden na vernielingen

De politie heeft donderdagnacht een 23-jarige man en een 16-jarige jongen, beiden uit Groningen, aangehouden. Het tweetal wordt ervan verdacht vernielingen te hebben gepleegd aan autospiegels in de Oosterhamriklaan. Agenten konden de heren op basis van het signalement aanhouden op het Heerdenpad. De 23-jarige probeerde nog te ontkomen, maar dat is niet gelukt. De ouders van de minderjarige zijn ingelicht. Beide verdachten zijn ingesloten voor nader verhoor. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: dronkaard op treinrails

Een 19-jarige Stadjer is donderdagnacht in dronken toestand van de treinrails geplukt. De man liep op het station in Groningen schreeuwend over het spoor. Daarnaast had hij een aantal mensen lastig gevallen. Ook probeerde hij personeel van de spoorwegen te slaan. Eén medewerker werd door de verdachte gebeten. Uiteindelijk wist het personeel de man onder controle te krijgen en over te dragen aan de politie. Hij is ter ontnuchtering ingesloten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: verkeerscontrole

De politie heeft donderdagmiddag een verkeerscontrole gehouden op verschillende locaties in de stad Groningen. Daarbij zijn de volgende overtredingen geconstateerd: snelheidsovertreding (4x), geen gordel dragen (2x), onjuiste losbreekreminrichting (1x), slecht leesbare kentekenplaten (2x). Een bromfietser is bekeurd, omdat de bromfiets 73 km/uur bleek te kunnen. Het kentekenbewijs is ingenomen. De eigenaar krijgt deze pas terug, als de bromfiets is aangepast.

Winschoten: oplichter aangehouden

De politie heeft afgelopen week een 33-jarige man uit Winschoten aangehouden. De Winschoter heeft verklaard dat hij de afgelopen weken meerdere mensen heeft opgelicht door middel van wisseltrucks. In zijn woonplaats ging hij bij kleine bedrijven en particulieren langs. Met slinkse praatjes wist hij geld afhandig te maken. Vervolgens verdween hij met het geld.

Bij een kapperzaak gebruikte de 33-jarige de smoes dat hij geld nodig had om een taxi te kunnen betalen. De verdachte moest toch geknipt worden en misschien kon het personeelslid hem wat geld geven om de taxichauffeur te kunnen betalen. Dit bedrag zou dan na de knipbeurt worden verrekend. De medewerker gaf het geld en de Winschoter verdween hier vervolgens mee.

De politie heeft inmiddels 18 aangiften van oplichting binnen. Hiervan heeft de oplichter er 10 erkend. Hij gaf aan het geld nodig te hebben om te kunnen overleven. Ook gaf hij geld uit om zijn drugsverslaving te bekostigen. De verdachte is ingesloten.

Sellingen: man geraakt door kraan

Een 39-jarige inwoner van Muntendam is donderdagmiddag gewond geraakt bij een bedrijfsongeval in Sellingen. De man was samen met een 65-jarige inwoner van Kropswolde aan het werk op een bedrijventerrein aan de Voorbeetseweg. De Kropswolder bestuurde een kraan en de giek hiervan raakte op een gegeven moment het hoofd van de Muntendammer. Die raakte gewond aan zijn gezicht. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht. De politie geeft het incident door aan de arbeidsinspectie.

Muntendam/Veendam: alcoholcontrole

De politie heeft donderdagmiddag op de Middenweg in Muntendam een alcoholcontrole uitgevoerd. Van de 48 gecontroleerde bestuurders, bleek er een onder invloed van alcohol. In Veendam werd donderdagavond op de Sorghvlietlaan een alcoholcontrole gehouden. 131 bestuurders moesten blazen. Geen van hen was onder invloed.

Hoogezand: gordelcontrole

De politie heeft donderdagmorgen in de Kerkstraat en in de Hoofdstraat in Hoogezand gecontroleerd op het gebruik van veiligheidsgordels. In totaal werden 780 voertuigen gecontroleerd. 14 personen kregen een bekeuring omdat ze de gordel niet droegen.

Wildervank/Blijham: hennepkwekerijen ontmanteld

De politie heeft donderdagavond in een loods aan de 54e Laan in Wildervank een hennepkwekerij ontmanteld. In verschillende ruimtes werden 599 planten aangetroffen. Bij de ontmanteling waren naast de politie ook een energiebedrijf en een afvalverwerkingsbedrijf betrokken. De politie doet onderzoek naar de eigenaar.

In de Swikstellen in Blijham heeft de politie donderdagmiddag een hennepkwekerij ontdekt. In de woning werden bijna 100 planten aangetroffen. De planten en apparatuur voor de kwekerij zijn in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op tegen een 35-jarige inwoonster van Blijham.

Bellingwolde: aanhouding na huiselijk geweld

Een 33-jarige man uit Bellingwolde is donderdagavond in zijn woonplaats aangehouden op verdenking van huiselijk geweld. De politie werd geïnformeerd dat in een woning in Bellingwolde de 38-jarige bewoonster werd mishandeld. Nadat de vrouw uit de woning was, kon de politie de verdachte aanhouden. Hij is ingesloten voor verhoor.

Muntendam: alcomobilist rijdt door na aanrijding

De politie heeft donderdagavond een 51-jarige Muntendammer aangehouden in zijn woning. Getuigen zagen dat de man in de Burgemeester Buitenhofstraat met zijn auto tegen een ander voertuig was gereden. Na de aanrijding ging de automobilist er vandoor. Een van de getuigen kon een goede omschrijving geven van de verdachte. Hierdoor kon de politie direct naar de woning gaan van de Muntendammer. Die bleek onder invloed van alcohol. Op het politiebureau bleek dat hij een alcoholpromillage had van bijna 2,3. De politie heeft het rijbewijs in beslag genomen en maakt proces-verbaal op.

Grijpskerk: te zwaar beladen

Tegen een 38-jarige vrachtwagenchauffeur uit Nijkerk is donderdagmorgen op de Friesestraatweg bij Grijpskerk proces-verbaal opgemaakt. De vrachtwagencombinatie van de bestuurder was ruim 11 procent te zwaar beladen. Bovendien kon de bestuurder geen originele vervoersvergunning tonen. Het gevolg hiervan kan zijn dat er illegaal transporten plaatsvinden.

Leek: containers opengebroken

Onbekenden hebben enkele containers opengebroken op een bedrijventerrein aan de Kalkoven in Leek. Een voorbijganger zag dat een toegangshek open stond en vertrouwde dit niet. De gealarmeerde politie ontdekte samen met de melder dat enkele containers open waren gemaakt. Het is niet bekend of er goederen zijn gemist. De politie vraagt gedupeerden om aangifte te doen.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft donderdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Delfzijl, Zwet: aantal geregistreerde voertuigen: 535, aantal overtredingen: 35, hoogst gemeten snelheid: 88 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Ten Post, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 1785, aantal overtredingen: 356, hoogst gemeten snelheid: 170 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Groningen, Friesestraatweg: aantal geregistreerde voertuigen: 998, aantal overtredingen: 70, hoogst gemeten snelheid: 109 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.